Terror news - tanácskozás a szeptember 11-én történtek médiahatásairól

Szalay Dániel, 2001. december 11. 10:17
3 hónappal az Egyesült Államokban történt terrortámadás után egynapos konferenciát rendeztek a minap "Radikális tanácstalanság: Terrorizmus és média" címmel az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében. A tanácskozás célja a 2001. szeptember 11-e után kialakult helyzet elemzése volt. A média működését is elemző rendezvényt egyébként RealVideóval az interneten is közvetítették.
A média-tér megszállása a terroristáknak éppúgy célja volt, mint maguknak az épületeknek a lerombolása. Egyszerre történt meg tehát a tömeggyilkosság, illetve a szimbolikus agresszió, a mediális figyelem kisajátítása. A terror e két mozzanata elválaszthatatlannak bizonyult egymástól, úgy a szándék, mint a végeredmény tekintetében.

A fejlemények megannyi kihívást jelentenek a globalizáció, a média/demokrácia, vagy a szólásszabadság vitáiban elfoglalt szokásos pozíciók számára: Hol ér véget az eseményekről való tudósítás, és hol kezdődik el az eseményekbe való mediális beavatkozás, azaz az eseményeknek a médián keresztül való alakítása? Az események média-megnevezése cseppet sem részlet, ellenben immanens kérdés, ugyanis nem pusztán a terrorizmus reprezentációjáról van szó - leginkább a Nyugat médiumaiban -, ellenben a szabadság reprezentációjáról is - ugyancsak ezekben a médiumokban -, immár nem pusztán a Nyugat számára. A demokrácia, mint a kollektív döntéshozatal hasznos víziójának elképzelésére milyen hatással van a média "katasztrófa- maratonja"?

Az események fényében a szólásszabadság vajon egyike azoknak az eszméknek, amelyeket békés hétköznapokban fontosnak tartunk, ám konfliktus esetén magától értetődően áldozunk fel biztonságunkért? Hogyan járultak hozzá a szeptemberi események ahhoz az elképzeléshez, miszerint a média kérdése nem pusztán szakmai, hanem erkölcsi, kultúránk jelen állapotára éles fénnyel rávilágító kérdés? A szeptemberi események következtében hogyan látja az Egyesült Államok, az arab világ, és a többi érdekelt fél egymást, illetve saját magát?

A magyar reakciók elemzése: Miként vizsgáztunk mi magunk ezekben hónapokban, hetekben? Sikerült-e meglelnünk a kellő arányt a pártatlan és kritikus beszámoló és mások érveinek kritika nélküli ismétlése között? Miként alakította a média saját önképét, s ezen keresztül miként befolyásolta a közvéleményt? Mit jelentett számunkra a CNN és mit a BBC - illetve annak hiánya? Mit jelentett, hogy az amerikai percepció dominált, s nem az európai - igaz-e egyáltalán ez a hipotézis? - vetette fel az ELTE egész napos eseménye.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09