Pannon GSM: ipari GSM-alkalmazások - kreativitási díj világszabadalomért

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 25. 08:52
A Pannon GSM nem csak kiállítóként vesz részt az idei, Hungelektro 7. Nemzetközi Elektronikai-Technológiai Szakkiállításon és Konferencián, hanem egy világújdonságért járó díjat is átvesz az esemény keretében. A Pannon GSM munkatársai által kidolgozott megoldás a műholdas GPS rendszerektől függetlenül, azoknál egyszerűbb, olcsóbb és megbízhatóbb módon biztosítja járművek vagy más objektumok helyzetének meghatározását.
A mobiltelefon már nem pusztán hang alapú kommunikációra alkalmas készülék: mind több példa van a különféle adatátviteli és információszolgáltatási alkalmazásokra. Az SAP csarnokban megrendezett kiállításon a Pannon GSM olyan alkalmazásokat mutat be, melyek megoldást kínálnak a GSM technológia ipari célú felhasználása iránt érdeklődőknek. A Pannon GSM partnerei mára számos olyan megoldást fejlesztettek ki, melyek informatikai hátterét a GSM adta adatátviteli lehetőségekkel (SMS, GPRS, HSCSD, WAP) a mobilszolgáltató biztosítja. Csak néhány alkalmazás a sok közül, melyek a Pannon GSM standján egyebek közt megtekinthetők, sőt kipróbálhatók:
  • Biztonságtechnika: autónk vagy lakásunk riasztórendszere képes értesíteni bennünket mobiltelefonunkon, ha riasztás történt.
  • Automatikus mérőműszer-leolvasás: az uszodák vízminőségének adatai ellenőrizhetők, szennyezettség esetén a rendszer SMS-értesítést küld a távollévő kezelőnek.
  • Színes videokép továbbítása GSM hálózaton keresztül.
  • Objektumazonosítás.
  • Telemetriás elektrokardiográf: a páciensen keletkező EKG-jeleket a mérőegység digitalizálja, feldolgozza, a jeleket pedig a GSM technológiát alkalmazva egy webszerverre továbbítja.

Mindezeken kívül a Pannon GSM – a francia Wavecom vállalattal, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetével karöltve – most egy teljes mértékben újszerű, GSM alapú objektumazonosító és mozgáskövető rendszer megvalósításán dolgozik. Az alkalmazás lényege, hogy egy megközelítőleg fél gyufásdoboznyi méretű eszközt építenek be járművekbe, hordozható és kéziszámítógépekbe, konténerekbe, a hagyományos mobilkészülékekbe, tehát gyakorlatilag bármilyen berendezésbe, és ezek tartózkodási helye ezután könnyedén meghatározható.

A találmány, melynek elméleti alapjait a Pannon GSM négy munkatársa dolgozta ki és szabadalmaztatta, elnyerte a Hungelektro Kreativitási díját.

Breznai János, a Pannon GSM munkatársa szerint az általuk kifejlesztett megoldás legfőbb előnye a műholdas helyzetmeghatározó rendszerrel (GPS) szemben, hogy az adatok feldolgozását a készülék helyett a központ végzi el. "Ez mintegy hatvanszázalékos költségmegtakarítást jelent, hiszen nincs szükség a GPS berendezésekben elengedhetetlen mikroszámítógépekre, valamint telepítése lényegesen olcsóbb és egyszerűbb."

Suba János, a társaság sajtó- és információs igazgatója az MTI-nek kifejtette: a Pannon GSM előrejelzése szerint 1-1,5 év múlva lelassul magyar mobilpiac fejlődése, s ezt követően felértékelődnek a nem beszédtípusú alkalmazásai a GSM-rendszernek. Aláhúzta: jelenleg a társaság bevételeinek 90 százaléka beszédátvitelből, míg 10 százaléka adatforgalmazásból származik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05