Oroszország és az FBI ügynök esete: Folytatása következik

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 25. 07:57
Egy Seattle-i jogász azzal vádolja az FBI-t, hogy a nyomozóhivatal ügynökei illegálisan törtek be orosz számítógépes rendszerekbe, hogy bizonyítékot szerezzenek két orosz hacker ellen.
Mint a napokban beszámoltunk róla, Oroszország nemzetbiztonsági szolgálata, az FSB azzal vádolja az FBI egyik ügynökét, hogy jogtalanul tört fel orosz számítógépes rendszereket, miközben két orosz hacker ellen gyűjtött bizonyítékot. A két orosz hackert az FBI később egy valóságban nem létező számítógépes biztonsági cég "állásajánlatával" csalta az Egyesült Államokba, ahol a repülőtéren letartóztatták őket.

John Lundin Seattle-i védőügyvéd, aki Vasily Gorshkovot, az egyik orosz hackert képviseli elmondta, ugyanazzal fog érvelni, mint az orosz FSB, vagyis bebizonyítja, hogy az FBI ügynöke illegálisan szerzett bizonyítékot Gorshkov ellen. Az orosz hacker ellen szeptember 13-án hoz ítéletet a bíróság, így Lundinnak már csak a fellebbviteli bíróságon lesz lehetősége az érvelésre.

- Úgy tűnik, az orosz vád elsősorban azt a célt szolgálta, hogy rámutasson arra a pontra, amelyen a védőügyvéd megtámadhatja az FBI eljárását, és megvédheti ügyfelét. Ez módszer a nemzetközi jog egyik ismert mellékága - mondta Barry Hurewitz, a Hale and Dorr nemzetközi joggal foglalkozó jogásza.

Az FBI még 2000 novemberében fogta el Gorshkovot társával, Alexej Ivanovval együtt. Az orosz FSB azóta bizonyítékot szerzett, hogy az ügyet vezető FBI nyomozó, akit a két hacker elfogásáért a napokban kitüntetésben részesítettek, illegálisan szerzett bizonyítékot Ivanov és Gorshkov ellen, amikor több orosz számítógépes rendszert is feltört.

Lundin elmondása szerint arra fogja építeni fellebbezését, hogy az FBI ügynöke megfelelő engedély nélkül, illegálisan gyűjtött információt a hackerek számítógépén. Később ugyan megszerezte a szükséges engedélyt a nyomozó, ez azonban nem jogszerű. - A bíróság szerint az ügynöknek nem volt szüksége engedélyre a megfigyeléshez, mivel az orosz számítógépekre irányult - mondta Lundin. - Én azonban nem így gondolom, mivel az információ megszerzésére az Egyesült Államokban, amerikai számítógépekkel került sor - tette hozzá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05