Trójai vírust a vírusboltból

Hűvös Imre, 2002. szeptember 4. 18:36
A Spectorsoft cég eBlaster néven egy olyan programot árusít, amelyik a program telepítőjének levélben megküldi a megfigyelt felhasználó minden levelét, minden felkeresett URL-jét, a lefolytatott csevegést, az elindított alkalmazásokat, sőt minden billentyűleütést. A cég korábbi csúcstermékénél ezt a naplófájlt csak a géphez való közvetlen hozzáféréssel lehetett megnézni.
A 99, 95 dollárba kerülő program leírása szerint mindez azért hasznos, mert a főnök ellenőrizheti beosztottja munkaidő-felhasználását, a szülő a gyermek tevékenységét. Eddig a dolog talán még bele is férne a természetes morálunknál tágabb üzleti etikába, azonban a program ennél többet is tud.

Az már kissé elgondolkodtató, amikor a website-on közzétett köszönőlevelek között megtaláljuk a boldog férjét, akinek így sikerült rajtakapnia a nejét. Az sem vall igazán jó ízlésre, amikor a saját gyerekünk után kémkedhetünk. Az erkölcstelenség csúcsa azonban abban van - és ez a 3.0 verzió "forradalmi" újítása -, hogy opcionálisan megrendelhető a távoli telepítő modul, a szoftver rálopható a gépre. Mivel ez egy lágy vírus, a levél címzettjének rá kell kattintania a mellékletre. Bár a termékismertető közli, hogy a telepítőt küldő személynek birtokolnia kell az adott számítógépet - ellenkező esetben törvénysértést követ el -, azonnal azt is közli, hogy a csalifájl átnevezhető, sőt tippeket is ad arra, hogyan nevezzük el (CompanyUpdate.exe, MyPhotos.exe stb.) attól függően, hogy kit akarunk tőrbe csalni. A leírás garantálja, hogy sem megjelenő ikon, sem bármilyen felirat vagy üzenet nem fog árulkodni a működésről.

A termékismertetőnek van egy olyan ajánlata is, hogy ha megküldöm az e-mail címemet, kapok mintaként egy megfigyelési naplót. Bevallom: nem mertem megtenni.

Kulcsszavak: intszoft vírus security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50