Új audiotechnológia kerülhet az MPEG-4 -be

Tóth Kristóf, 2002. november 20. 21:35
A folyamatosan bővülő MPEG-4 digitális médiaszabvány mögött álló Moving Picture Experts Group csoport egy olyan technológiával kívánja kibővíteni a formátumot, amely a jelenleg alkalmazottnál jóval hatékonyabb audiotömörítésre képes.
Az MPEG csoport az elmúlt hónapban jelentette be, hogy bővíteni kívánja az MPEG-4 formátum audiotechnológiáját. A szövetség ennek megfelelően a napokban lerántotta a leplet a jelöltről. Az új audiotömörítési eljárást, amely hozzávetőleg kétszer hatékonyabb, mint az MPEG-4 jelenlegi audiotechnológiája, a svéd Coding Technologies fejlesztette ki. Az új technológia segítségével az MPEG-4 fájlokban a jelenlegi méret alig felét foglalná el az audiotartalom, miközben a hangminőség nem szenvedne észrevehető csökkenést. Az új technológia gyakorlatilag megegyezik azzal az eljárással, amely az MP3 formátum újabb változatában, az MP3Pro-ban is megtalálható.

Az MPEG csoport tervei szerint a Coding Technologies megoldása nem helyettesítené az MPEG-4 jelenlegi audiotechnológiáját, hanem kibővítené azt. Így az eredeti megoldás a későbbiekben is használható marad, az új technológia pedig a szabványon belüli lehetőségek sorát bővíti. "Nem veszünk el semmit a szabványból" - mondta David Frerichs, a Coding Technologies menedzsere. "Csak bővítjük azt egy újabb, értékes technológiával."

Az MPEG-4 -ben alkalmazott AAC audiotömörítési technológia kevésbé elterjedt, mint az MP3, vagy a Microsoft-féle Windows Media Audio. A Coding Technologies eljárásával bővített AACPlus azonban sokkalta hatékonyabb elődjénél, és felveszi a versenyt a riválisok legújabb technológiáival is.

Frerichs szerint az AACPlus technológia rendkívül ígéretes megoldást jelent a különféle mobil kommunikációs alkalmazásokhoz, mert kis sávszélesség mellett is igen jó hangminőséget biztosít.

Az MPEG csoport várhatóan márciusban szavaz az AACPlus technológia alkalmazásáról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05