Szoftverek 64 bites Itanium 2 processzorokra

Széll Zoltán, 2002. december 16. 19:46
Az elkövetkező néhány hónapban a szoftvergyártó óriások egymás után bocsátják ki az Itanium 2 és Opteron processzorokra írt operációs rendszereket és alkalmazási szoftvereket.
Az Oracle még ebben a hónapban megkezdi a zászlóshajó, az Oreacle 9i az Intel Itanium 2-höz és a HP-UX operációs rendszerhez optimalizált 64 bites változatának a szállítását. Az Itanium 2 processzorhoz optimalizált Linux és Windows operációs rendszerek alá írt változat 2003 elején lesz kapható.

A Microsoft 2003. áprilisban bocsátja ki az Itanium 2 processzorhoz optimalizált SQL Server 2000 adatbázis-kezelő 64 bites változatát, és ebben az időben kezdi meg az első 64 bites Itanium 2 operációs rendszer, a "Windows .NET Server 2003" szállítását. Még ugyanebben a hónapban az IBM is piacra dobja a DB2 v. 8.1 adatbázis-kezelő Windows .NET Server és Linux operációs rendszerhez optimalizált 64 bites változatát.

Az adatbázis-kezelők 64 bites változatai a vállalatoknak további hatalmas teljesítményt biztosítanak az Itanium 2 processzor alapú rendszereken feldolgozásra kerülő óriási adatbázisaikhoz. Az elemzők szerint a 64 bites rendszereken az adatbázisok feldolgozásának költsége nem lesz magasabb a 32 bites rendszereken végzett munkákénál.

Sajnos az alkalmazásokat újra kell írni, hogy a nagy teljesítményű hardverek minden előnyét képesek legyenek kihasználni. A 64 bites Itanium 2 és az AMD Opteron processzor köré épített szerverek kibocsátásával az IT-vállalatok remélik, hogy a vállalatok széles körben használják majd a 64 bites rendszereket, és a későbbiekben újabb processzorokkal tovább növelik a teljesítményüket.

Mivel a legtöbb alkalmazást a 32 bites Intel és az ezekkel kompatibilis processzorokra írták, a vállatoknak alkalmazásaikat át kell írni az új 64 bites architektúrákra, amelyek a 32 bites rendszereken jelenleg kiválóan futtathatók.

Az Intel és AMD processzorokon alapuló 64 bites szerverek gyorsítják a mozgást a Unix operációs rendszertől a Linux felé, növelve ennek piaci forgalmát. Egyes elemzők szerint nem várható, hogy a "high-end" adatbázis-kezelők rendszerek gyorsan átkerülnek az Intel és AMD processzor alapú 64 bites szerverekre. Ezért piaci részesedésük csak lassan növekszik majd.

Az IDC szerint 2001-ben az Oracle részesedése az adatbázis-piacon 43 százalék (minden operációs rendszerhez), az IBM-é 31 százalék és a Microsofté mindössze 9 százalék volt. Ebben az évben az Oracle adatbázis-forgalma csökkent, ami lehetővé tette az IBM térhódítását.

A "high-end" 64 bites szerverek és adatbázisok azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mivel a máris hatalmas adatbázisok (pl. elektronikus kereskedelem) csak ilyen hardveren dolgozhatók fel, mert csak ezek képesek az igényeknek megfelelő nagyságú memóriák címzésére és kezelésére. Más szavakkal: minden útjelző a 64 bites architektúrák (hardver és szoftver) irányába mutat, ezért az elkövetkező időben ezek egyre gyorsabb elterjedésére lehet számítani. Bár azoknak az alkalmazásoknak a száma, amelyek képesek kihasználni a 64 bites technológia minden előnyét, még relatíve alacsony, mégis egyre több vállalat és gazdasági egység érdeklődik az ilyen rendszerek iránt, és nagyszámú, kis teljesítményű gépüket kevesebb, de nagyobb teljesítményű rendszerekre cserélik. Egy izlandi kórház négy Pentium-III processzoros rendszerét két 1 CPU-s Itanium 2 alapú gépre cserélte, amelyeken az Oracle e-business alkalmazások futnak. Az új Itanium 2 alapú rendszerek lehetővé teszik a redundanciát. Az egyik rendszer meghibásodása esetén a másik átvállalhatja annak feladatait. Az sem elhanyagolható, hogy az új konfigurációk hatásosabb feldolgozási teljesítményt biztosítanak alacsonyabb áron. A két 1 CPU-s Itanium 2 alapú szerverfürtbe is kapcsolható, és feldolgozási csúcsok esetén a két rendszer együttes teljesítménye jól kihasználható.

Jelenleg a 64 bites adatbázisok feldolgozása szinte kizárólag IBM, Sun, HP és más vállalatok Unix rendszerein folyik. Az Itanium 2 processzor és 64 bites Windows operációs rendszer együttesében rejlő előny csak a jövő évtől tör magának utat a piacon, és csak ezután várható, hogy az adatbázis-feldolgozások az előbbiekről átkerülnek az utóbbiakra.

A HP és a Unisys már megkezdte az Itanium 2 alapú szerverek szállítását, az IBM 2003 elején vezeti be az új 64 bites Intel processzorokon alapuló rendszereit. Az AMD 2003 első felében dobja a piacra 64 bites Opteron processzort, majd ezt követően jelennek meg a lapkán alapuló rendszerek. A kapható 32 bites alkalmazásokat optimalizálni kell, hogy megkapják az Itanium 2 processzor minden előnyét. Ezzel szemben az AMD az Opteron processzort úgy tervezte, hogy mind a 32 bites, mind a 64 bites alkalmazások minden változtatás nélkül teljes sebességgel futtathatók legyenek. Ezért az Opteron az Itanium 2-nél simább átmenetet biztosít a 32 bites világból a 64 bitesbe. Viszont az Itanium 2 processzor átlagteljesítménye az Opteron lapkáénál sokkal nagyobb.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05