Óriási érdeklődés az internetes tananyag-készítő versenyen

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. február 6. 11:17
Csaknem 250 csapat indult azon az első magyar internetes tananyagkészítő versenyen, amelynek fővédnöki tisztjét - a szervezők felkérésének eleget téve - Magyar Bálint oktatási miniszter vállalta el. A Coedu Tudásháló versenyen elindult csapatoknak 2003. március 10-ig kell benyújtaniuk a pályázatukat.
A nyertes tananyagokat a szervezők mindeki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az interneten. A verseny a pedagógusokat is megmozgatta, a mesterek között olyanok is vannak, akik egyszerre 7 csapatot készítenek fel.

A tavaly novemberben útjára indított Coedu Tudásháló verseny jelenleg a tananyag-készítési szakasznál tart: a 242 induló csapatnak 2003. március 10-ig kell benyújtani pályázatát. Figyelemre méltó, hogy mivel a verseny résztvevői a szervezőkkel és egymással az internetes technológia segítségével kommunikálnak, az indulók közül 89 csapat tagjai különböző iskolába járnak, 94 csapat nem azonos településen élőkből állt fel, 30 csapat tagjai pedig nem tartoznak azonos korosztályhoz. A versenyzők aktivitására jellemző, hogy eddig több mint 1100 órát töltöttek a tananyagok szerkesztésével. A verseny honlapjának látogatottsági adatai közel 115 ezer oldalletöltést, és 764 ezer fájl letöltést mutatnak. Külön öröm a szervezők számára, hogy hátrányos helyzetű diákok és tanáraik is részt vesznek a Coedu Tudásháló versenyen: 6 csapatot indított a Vakok és Gyengénlátók Iskolája. A verseny a pedagógusokat is megmozgatta: van olyan tanár például, aki egyszerre 7 csapatot készít fel.

Az első magyarországi, diákoknak kiírt elektronikustananyag-készítő verseny szervezőinek felkérésére Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője elvállalta a verseny fővédnökségét. A miniszter úr a résztvevőkhöz intézett köszöntőjében hangsúlyozta: "Európához és a tudás alapú világhoz való felzárkózásunk egyik feltételeként Magyarország is át kíván lépni a digitális tananyag-korszakba, amelynek fontos előfeltétele, hogy a diákok és tanáraik egyaránt nagy hangsúlyt fektessenek az info-kommunikációs képességek fejlesztésére - erre pedig kitűnő alkalmat nyújt ez a verseny."

Az induló csapatokból a döntőbe a maximális pontérték 50%-át elért pályázatok kerülnek, melyek 2003. április 7-ig kerülnek kiválasztásra. A döntős pályázatokat 2003. április 10-től 2003. május 1-ig a verseny honlapján keresztül bárki megnézheti és használhatja. A látogatottságra és a valós felhasználásra vonatkozó adatok a pályázatoknak többletpontokat jelentenek. Ezek a pontok hozzáadódnak a neves oktatási szakemberekből álló zsűri értékeléséhez, és így születik meg a végeredmény. Minden kategóriában egy csapat nyer és ezen csapatok minden tagja értékes kéziszámítógépben részesül. A verseny médiatámogatója az [origo], további jutalmat ajánlott fel a Computerbooks Kiadó, a Fókusz Online Könyváruház, a Műszaki Kiadó. Az eredményhirdetésre és a jutalmak átadására 2003. május 9-én kerül sor.

A Coedu Tudásháló versenyt (www.verseny.coedu.hu) 2002. novemberében indította a Mimóza Kft. 12-19 éves diákok és felnőtt segítőik részére. A csapatok hét kategóriában elektronikus tananyagokat készítenek, akár kizárólag az interneten tartva egymással a kapcsolatot. A megmérettetés célja, hogy játszva tanítsa meg a gyerekeket az internet, mint hétköznapi, a tanulásban is hasznos eszköz használatára. A versenyhez a Mimóza Kft. saját fejlesztésű Coedu online oktatási rendszerét bocsátja a pályázók rendelkezésére. A nyertes tananyagokat a szervezők mindeki számára ingyen hozzáférhetővé teszik az interneten.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09