Biztonsági rés a Nokia 6210-ben

Tóth Kristóf, 2003. február 27. 20:38
Az egyik amerikai biztonságtechnikai cég, az @stake a napokban kiadott egy biztonsági figyelmeztetést, mely szerint a mobiltelefon-piac első számú gyártójának, a finn Nokiának a közkedvelt 6210 típusjelzésű mobilkészüléke könnyedén DoS (Denial of Service) támadás veszélyének lehet kitéve. A készülék sebezhetőségét felfedező cég munkatársai szerint a biztonsági rés nem túl veszélyes, azonban könnyen megeshet, hogy ez a biztonsági rés előjele annak, hogy jövőben már a mobiltelefonok is szabad prédát jelentenek majd a rosszindulatú bűnözők számára.
Az @stake jelentése szerint a Nokia 6210-es telefonok ellen olyan DoS támadások indíthatók, melyek lefagyasztják a mobiltelefont, illetve automatikusan újraindítják azt. Amennyiben az adott karaktersorozattal megtámadott mobilkészülék lefagy, csak oly módon lehet újraindítani, hogy a tulajdonos leveszi, majd újra felrakja a készülék akkumulátorát. A mobiltelefon gyártója elismerte a probléma létezését, azonban felhívta a Nokia 6210 mobiltelefon-tulajdonosok figyelmét arra, hogy a biztonsági rés ellenére sem kell attól tartaniuk, hogy készülékük fizikai sérülést szenved, illetve az adatvesztés veszélye sem áll fenn. A Nokia szerint egyébként a most felfedezett biztonsági rés a 05.27, illetve ennél magasabb verziószámú 6210-es mobilok esetében jelenthet gondot.

Érdekesség, hogy bár a Nokia elismeri a probléma létezését, nem kíván tenni semmit annak érdekében, hogy orvosolja azt. A finn gyártó munkatársai mindezt azzal indokolják, hogy nagyon minimális az esélye annak, hogy néhány rosszindulatú ember DoS támadásokat indítson a mit sem sejtő Nokia 6210-tulajdonosok ellen. A Nokia szerint ezenkívül akkor sincs különösebb probléma, ha esetleg ilyen támadásokra mégis sor fog kerülni, ugyanis az említett készülék tulajdonosait semmilyen kár nem érheti, maximum egy kis kellemetlenséget jelenthet egy-egy ilyen támadás.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy nem a Nokia 6210 az első olyan mobiltelefon, melynek esetében ilyen jellegű problémára leltek, és sajnos valószínűleg nem is az utolsó. A biztonsági megoldások fejlesztésével foglalkozó cégek szerint, mivel a mobiltelefonok egyre komplexebb hardveres és szoftveres megoldásokkal vannak felvértezve, a jövőben egyre nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy ezen készülékek kisebb-nagyobb biztonsági réseket, sebezhetőségi pontokat fognak rejteni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05