Csökken az európai, és főként a német informatikai ágazat növekedési üteme

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 5. 08:12
A német informatikai és telekommunikációs szakmai szövetség, a Bitkom prognózisa szerint az európai informatikai és telekommunikációs ágazat növekedési üteme az idén elmarad a nemzetközi átlagtól.
Ennek legfőbb oka a német piac sajátos problémáiban keresendő. A CeBIT számítástechnikai kiállítás és -vásár résztvevőinek közel húszszázalékos, 7910 kiállítóról 6526-ra történt visszaesése is erre utal. Miközben a külföldi kiállítók száma 2824-en közel az előző évivel azonos szinten maradt, a német kiállítók száma jelentős mértékben visszaesett.

Az EITO-Institut számításaira hivatkozva a Bitkom 2003-ban 2,9 százalékos, 2004-ben pedig 4,4 százalékos növekedési ütemre számít az IT-ágazatban. Világszerte a növekedési ütem az idén 4,5 százalékos, a piaci összérték 2,5 billió euró, 2004-ben pedig 5,7 százalékos, illetve 2,38 billió euró lesz.

A német IT-ágazat növekedési üteme elmarad majd az EU-átlagtól is. 2002-ben Németország volt az egyetlen EU-tag, ahol az IT-ágazat (egy-két százalékkal) alacsonyabb termelési értéket állított elő az előző évinél. A pontos adatokat a jövő héten a CeBIT-en teszi közzé a Bitkom. Az előzetes adatok szerint a piaci érték 1,3 százalékkal, 136 milliárd euróra csökkent. Az idei növekedési ütem megközelítő becsléséra a "plusznulla" kifejezést használta a Bitkom jelentése. Ezzel búcsút is lehet mondani annak a hüvelykujj szabálynak, mely szerint a német IT-ágazat a GDP növekedési ütemének három-ötszörösével bővül. Ezt azonban "beérésnek", az elért eredmények konszolidálásának is fel lehet fogni. A szektoron belül is szétvált az egyes termék- és tevékenységi körök növekedési üteme. Miközben a telekommunikációs szolgáltatások és az ügyfélszolgálati tevékenység jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, a hardvergyártás valamint a hálózati infrastruktúra építési tevékenységi körök visszaesőben vannak. Jelenleg az ágazat termelési értékének mindössze egynegyedét adják a hardver gyártó tevékenységi körök. A legnagyobb hányadot a szoftverfejlesztés és a szolgáltatások adják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50