Kína kitiltja a külföldi szoftvereket

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 19. 09:53
[smallimage 1 left] A kínai kormány döntése szerint az elkövetkező frissítési ciklus folyamán minden minisztérium köteles lesz kínai fejlesztésű szoftvereket vásárolni.
A kínai kormány határozata egyértelműen a Microsoft szoftverek dominanciájának megtörését szolgálja a kormány számítógépes rendszerein. A mostani döntés következtében több százezer kínai számítógépre kerül valamilyen alternatív szoftver a Microsoft Windows operációs rendszer, és az Office irodai programcsomag helyett az elkövetkező években.

Mint Gao Zhigang, a kínai Állami Tanács Beszerzési Központjának egyik vezetője elmondta, az új irányelv az idei év végétől lép hatályba. Gao egy, a napokban megrendezett konferencián bejelentette, hogy a kínai kormány a jövőben csak olyan számítógépeket fog vásárolni, amelyekre a gyártó előre feltelepítette valamelyik helyi fejlesztésű operációs rendszert. A kínai kormány egyébként a kínai fejlesztésű WPS Office 2003 irodai programcsomagot ajánlja a Microsoft Office helyett.

A kínai fejlesztésű irodai programcsomagok jelenleg a kormányhivatalok számítógépeinek mintegy egyharmadán találhatóak meg. Ezt az arányt a mostani döntés gyakorlatilag 100 százalékra fogja növelni.

A szoftveróriás a közelmúltban számos lépést tett annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegye szoftvereit a kínai kormány számára. A társaság nemrég a Windows operációs rendszer forráskódjába is betekintési lehetőséget is biztosított a kínai kormány képviselői számára.

"A hazai szoftveripar túlzottan elszigetelt, mivel nincs meg a szükséges együttműködés a fejlesztők, és a felhasználók között. A hazai fejlesztésű szoftverek nagyobb arányú használata nyitottabbá teszi a kínai szoftveripart" - mondta Fei Lin, az Állami Vagyonfelügyeleti Bizottság egyik vezetője.

Az egyelőre kérdéses, hogy a kínai kormány döntése mennyire egyeztethető össze a Világkereskedelmi Szervezet (WTO - World Trade Organization) irányelveivel.
Kulcsszavak: kormány Microsoft Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50