A Sun lehetőséget lát Kína tervében

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 9. 09:09
A Sun Microsystems szerint a társaság számára kedvező lépés volt a kínai kormány részéről, hogy számos területről kizárta a külföldi szoftvereket a hazai megoldások támogatása érdekében.
John Gage, a Sun egyik vezető kutatója úgy véli, a kínai kormány azon rendelete, amely szerint a jövőben alternatív, illetve hazai fejlesztésű szoftvereket kell majd alkalmazni számos kormányintézményben és állami szervezetben, a Microsoft-dominancia végét jelentheti az országban.

- Mivel Kína úgy döntött, hogy kitiltja azokat a szoftvereket, amelyeket nem az országban fejlesztettek ki, vagyis röviden annyit mondott: "Viszlát, Microsoft", megnyílt az út a Linux, illetve a StarOffice előtt - mondta Gage egy malájziai konferencián.

A világ harmadik legnagyobb szervergyártójaként ismert Sun az elmúlt hónapban jelentette be, hogy a közeljövőben megduplázza pekingi szoftverfejlesztő központjának létszámát, amelyben így hozzávetőleg 300 kínai fejlesztő fog dolgozni.

- A kínai egy rendkívül fontos fejlődő piac számunkra - mondta Gage.

Kína az elmúlt héten beleegyezett, hogy Japánnal és Dél-Koreával közösen egy alternatív operációs rendszert fejlesszen ki a Microsoft Windows helyett. Elemzők szerint a kínai kormány nem csak a Microsoft dominanciája miatt aggódik, de nagyobb felügyeletet szeretne bizalmas állami információi fölött is.

A Kína által támogatott szabadforrású megoldások, mint például a Linux, lehetővé teszik a programkódok módosítását, a szoftver testre szabását.

A Microsoft szerint az érintett ázsiai országok szervezett fellépése a társaság ellen szemben áll a szabad piaci verseny követelményeivel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50