Microsoft Momentum: Sonar, Ultrasound és egyebek a W2K3 szerverekhez

Zsadányi Pál, 2003. október 22. 09:00

A Microsoft a New Orleansban rendezett Momentum konferencián hozta nyilvánosságra a Windows 2003 Server termékcsaládhoz kidolgozott két új hibakereső és -elhárító eszközét, amelyeknek a fedőneve jelenleg a főcímben megadott, és a kiegészítő szerverszolgáltatások részét képezik.
A konferencián részt vevő MS-fejlesztők az évé végére ígért kiegészítő szerverszolgáltatások részeként említették a két új eszközt, amelyek a replikációk működésének a nyomozását tudják majd segíteni. A webről letölthető, á la cart menüből választható, kiegészítő szerverszolgáltatás-készlet további elemei lesznek még a következők: Windows SharePoint Services (WSS), Security Configuration Wizard (SCW) és egy iSCSI Initiator az iSCSI eszközök támogatására. Ezeket az eszközöket a Microsoft két nagyobb operációs rendszeri alváltozat-kibocsátás közötti bonusznak szánja.

AWSS máris letölthető, míg az SCW az év végére lesz kész. Az SCW arra használható, hogy a rendszergazdák könnyedén ki tudják kapcsolni az éppen működtetni nem kívánt szerverfunkciókat. Az iSCSI RC1 állapotban van, és a mostanában terjedő iSCSI eszközök kezelését oldják meg a W2K3 szerverekben.

Ezek még csak apróbb cseppek a Microsoft W2K3 szerver-útitervéből. 2004 első felében kerül elő a digitális adatok jogtiszta kezelésének szánt Right Management Services végleges változata (az előzetes már most is elérhető), valamint a Software Update Server (SUS) 2.0 automatizált rendszerkarbantartó szoftver a rendszergazdáknak, lényegében a Windows Update helyi, világhálótól és Microsoft letöltőhelytől is függetleníthető alkalmazásához. A rendszergazdák ezzel a céghálózaton, alkalmas házirendi előírásokkal, a korábbiaknál is egyszerűbben tarthatják majd kézben a szoftverjavítások terjesztését.

A SUS 2.0-ra támaszkodva a Microsoft rátér a folyamatos frissítési technológia alkalmazására. Nem csak a kliensek körére kidolgozott Windows Update filozófia szerint, ahol még mindig vannak nagyobb hibajavító kiadások, továbbá ténylegesen csak az eltérések foltozását megoldó javításokat fognak készíteni, a letöltési idők csökkentésére, és ezzel a frissítések gyorsítására. Ugyanakkor a szerverfunkciókat bővítő eszközöket ezután nem keverik hozzá egy-egy frissítéshez, nem kell azokra várni. Függetlenül letölthetők, a cégigények szerint.

További kiegészítő szervertámogató eszközök tervei is napvilágra kerültek a bemutatón. Ilyen például az Active Directory Application Mode (ADAM) címtárkezelő szolgáltatások, valamint a hozzá csatlakozó Directory Services Markup Language (DSML) címtárkezelő nyelvi eszköz.

Emlékeztetőül, a kiegészítő szerverszolgáltatások már korábban, 2003 áprilisában kibocsátott tagjai: Automated Deployment Services (ADS), Group Policy Management Console és az Identity Integration Feature Pack.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09