Nem zökkenőmentes az Itanium szoftverfrissítése

Tóth Kristóf, 2003. november 5. 00:18

Az Intel Pentium és Xeon processzorokra írt programok futását Itanium
processzoron is lehetővé tevő szoftvercsomag kiadása már csak jövőre
várható.
Az Intel IA32 Execution Layer (röviden IA32-EL) nevű szoftvercsomagja, melynek a Windows Server 2003 operációs rendszer 1-es javítócsomagjában kellett volna megjelennie, de a Microsoft szóvivője pénteken azt nyilatkozta, hogy 2003-ban biztosan nem jelenik meg, hanem előreláthatólag 2004 második felében.

A Microsoft ütemterv-változása azt jelenti, hogy a szoftver minden bizonnyal előbb jelenik meg Linuxra. "A SuSE Linux úgy tervezi, hogy a SuSE Linux Enterprise Server (SLES) 9.0-val együtt fogja szállítani 2004 második negyedévében" - nyilatkozta a társaság főmérnöke, Jürgen Geck.

"A technológia SLES-ben történő alkalmazása azonban attól függ, mennyire sikerül az Intelnek gatyába rázni a szoftvert, hogy az működőképes legyen az új, 2.6-os Linux kernellel" - mondta Geck. Példának okáért ez a kernel nagyon eltérően fog viselkedni az egyidejű taszkok vagy szálak kezelésekor.

"Az Intel nyújtotta absztrakciós réteg (IA32-EL) igencsak betolakodik a kernelbe és a Glibc-be (a Linux szoftverrutinjai által használt könyvtár)" - mondta Geck. "Át kell állítani az új architektúrára... Ha az Intel sikeresen hajtja végre a módosításokat, akkor valószínűleg találkozni fogunk vele a SLES 9.0-ban."

Az Itanium 64 bites processzor, és a 32 bites Xeon vagy Pentium processzornál nagyságrendekkel több adat kezelésére képes, ellenben utasításnyelve igen nagy mértékben eltér a 32 bites processzorokétól, ráadásul az azokra írt szoftvereket csak igen lassan futtatja.

Az IA32-EL a Xeon utasításait az Itanium által érthető nyelvre fordítja, és így a 1,5 GHz-es Itanium 2 egy 1,4 GHz-es Xeon sebességével képes a Xeon utasításait futtatni, állítja az Intel. Az igazi Xeon processzorok jelenleg 3,2 GHz-en működnek, és bizonyos, hogy ennél gyorsabbak lesznek, mire az IA32-EL megjelenik.

"A 32 bites végrehajtási réteg segítségével az Itaniumon jobban fognak futni a 32 bites kódok. Abban ezesetben, ha a felhasználó elsősorban 32 bites kód futtatását tervezi, akkor Xeont kell venni, mert ebben az esetben az Itanium nem éri meg a befektetést, mert annyival nem gyorsabb" -állítja Dean McCarron, elemzője.

A Red Hat Enterprise - a Linux legkelendőbb verziója - felhasználói számára előreláthatólag 2004-ben lesz elérehető az IA32-EL, mondta az Intel szóvivője, míg a Red Hat vezetősége csupán annyit közölt, hogy a társaság továbbra is együttműködik az Intellel a technológia fejlesztésén.

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Thermaltake: Központosított hűtési hatékonyság

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 08:46

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Az OTP Mobil felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50