Ötmillió dollár fejpénz vírusírókra

forrás Prim Online, 2003. november 7. 12:33
A Microsoft 5 millió dolláros programot indított a vírusírás bűncselekményt elkövetők ellen. Ezen belül - első körben - 250-250 ezer dollár díjat tűztek ki az MSBlast.A féreg és a Sobig vírus készítőinek nyomára vezetők jutalmazására.
A bűnüldözők (az Interpol, az US Secret Service és az FBI), valamint az Information Technology Association of America képviselőivel közös sajtóértekezleten tett bejelentés szerint a fejpénzt az kaphatja meg, aki „olyan információt szolgáltat, ami az ezekért a törvényellenes és rosszindulatú támadásokért felelős személy/személyek letartóztatásához és elítéléshez vezet”.

A Microsoft képviselője hangsúlyozta, hogy a cég nem kíván és nem is kívánhat bűnüldözéssel foglalkozni. Bár a törvényes keretek között a nyomozásban szorosan együttműködik a fent említett szervekkel (az együttműködés pontos mikéntjéről nem esett szó), a jutalomra pályázók a bejelentéseiket közvetlenül a bűnüldöző szervek helyi irodáinál tehetik meg - beleértve mind a 181 Interpol tagországot -, illetve az FBI Internetes Visszaélési Panaszközpont webhelyen.

A maradék 4 és fél millió dollár felhasználásáról csak annyit lehet tudni, hogy azok ellen a vírusírók ellen irányítják, talán újabb „vérdíjak” kitűzésével, akik kifejezetten elsősorban a Microsoft termékekben tesznek kárt. Bár 5 millió dollár igen nagy összeg, mégis eltörpül nemcsak a Microsoft bevételei, hanem még a mellett a 768 millió dolláros harmadik negyedéves bevételkiesés mellett is, amelynek egy részét a vírusok okozták egyes hosszú távú szerződések meghiúsításával.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50