WiFi a francia szuperexpresszeken

Kollár Csaba, 2004. január 12. 18:42
A francia vonatszolgáltató, az SNCF jó úton halad afelé, hogy már a közeljövőben nagy sebességű, vezetéknélküli WiFi kapcsolatot biztosítson szupergyors vonatain elsősorban az üzleti felhasználók számára.
A vállalat novemberben elkezdett egy hat hónapból álló tesztüzemet Clic TGV névvel a Párizs-Bordeaux-Pau útvonalon. A tesztüzem második hónapjának a végén a vállalat hivatalosan bejelentette, hogy a GPRS-WiFi csatlakozás tesztjei sikeresen befejeződtek. Az SNCF jelenleg több kutatást is végez, amivel azt kívánja megtudni, hogy az utasok a WiFi csatlakozás keretében milyen (további) szolgáltatásokat és alkalmazásokat kívánnak elérni, illetve milyen további útvonalakon éri meg a szolgáltatás elindítása.

Elemzők rámutatnak arra, hogy ugyan már több vasútvonalon folynak a WiFi tesztjei, a TGV nagy sebessége mellett a sikeres tesztüzem mindenképpen figyelemre méltó.

A WiFi szolgáltatás részeként az SNCF a Párizs-Bordeaux-Pau útvonalon vezetéknélküli kapcsolatra is alkalmas laptopokat, illetve ezekhez fülhallgatókat is kölcsönöz átszámítva mintegy 2.000 Ft-os áron. A szolgáltatásfejlesztők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az (üzleti) utasok ne csak dolgozzanak, hanem szórakozzanak is, ezért utazás közben a laptop segítségével zenét hallgathatnak, vagy filmeket nézhetnek.

Kulcsszavak: utazás GPRS Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50