2004 a rádiós és webtelefon-technológiák sikeréve lesz?

Zsadányi Pál, 2004. február 8. 20:58
A szakterülethez csatlakozó korábbi négy rövidítéshez - a Wi-Fi, Bluetooth, GPRS, 3G jelszavakhoz - mostanában egy újabb is jött, a még erősebb bitcsöveket szolgáltató és ráadásul nagyobb hatótávolságú WiMax.
A WiMax tehát látszólag nyerőbb, mint a már gyökeret vert konkurensei, de ez a technikatörténetben nem mindig jelentett biztos jövőt. Néhány tulajdonságát érdemes jobban áttekinteni, mert a rossz tájékoztatás is oka lehet méltatlan sikertelenségének. Az átütő sikereket felmutató WiFi mindenesetre már a fejlettebb 3G technológiák terjedését is gátolja. Egyszerre annyi fajta rádiós technológia lépett a piacra, hogy azok mindegyike szinte kizárt, hogy elérje a megélhetéséhez szükséges penetrációt. És most jön egy, ami mindegyiket überelni tudja, beleértve a hagyományos, vezetékes kommunikációs technológiákat is.

Az IEEE 802.16 MAC WMAN szabvány

A WiMax, hivatalosan, az IEEE 802-es közeg-hozzáférési szabványcsomag 16-dik változatában definiált, közepes távolságú, szélessávú (WMAN) technológia. Hétszer olyan gyors, mint a legelterjedtebb WiFi. Továbbá, míg a WiFi 300 méterig nyújt stabil kapcsolatot, addig a WiMax 45 kilométerig, tehát egy vidéki régióban lehet hatalmas szerepe. Részben a szétszórtan elhelyezkedő alkalmazók, részben a nagy területen mozgó mobil eszközöket használók legkiválóbb szélessávú kiszolgálására. De általánosan alkalmas akár háztartások, intézmények vagy üzleti alkalmazók összekötésére és világhálós csatlakoztatására.

Mellesleg, a VoIP technológia révén akár webtelefonálást is megenged, bár ez a kommunikációs szolgáltatókat egyáltalán nem lelkesíti, hisz a világ bármely pontjára majdnem azonos díjazású telefonálást tesz lehetővé, és ma már HiFi minőségű is lehet! Egyértelműen látszik, hogy a WiMax nem a mai nagy, regionális koncessziók mentén élő kommunikációs cégek álma! A vezetékes szektornak különösen nem, de a konkurens rádiós technológiát üzemeltető szolgáltatóké sem. Ez elég alapos ok lehet a terjedésének a minden áron történő gáncsolására. Nos, a netpolgárok érdekérvényesítési törekvéseinek van itt óriási lehetőségei.

WiMax véd- és dacszövetség

A WiMax sikerét 2004-ben alapjaiban segítheti az a tény is, hogy olyan nagy nevek hoztak létre a terjesztésének a támogatására szövetséget, a már említett WiMax néven, mint az Intel, a Nokia és az Alcatel. A legfejlettebb WiMax rádiókommunikációs eszközök szállítója egyébként a Tel-Aviv központú Alvarion cég (amely 2001-ben a BreezeCOM és a Floware Wireless Systems egyesülésével keletkezett - világszerte 130 országon át uralmába hajtva a 2,4-től 28 GHz-es frekvenciatartományú rádiókommunikációs technológiákat). Az Alvarion a BWA (Business Wireless Access) eszközeiben az Intel 802.16a morzsáját használja a WiMax-os funkciók megvalósítására, az Intellel a múlt év közepén kötött megállapodása alapján. A megállapodásról kiadott Alvarion sajtóanyag explicite azt elemzi, hogy ez a technológiai irányzat az xDSL, a kábeles és a T1 szélessávú technológiák költséghatékony konkurenciáját képezheti.

WiMax Forum

A WiMax terjedését talán az is segítheti, hogy a szabványossági minősítő eszközök még azelőtt rendelkezésre állnak a WiMax Forum egyesülés keretében, mielőtt a gyártók szétzilálnák a technológiát az egyedi gyártmányaikkal, ahogy az korábban már sok technológia életét megkeserítette.

VoIP és a webtelefon terjedése gyorsul

Egyre több elemző jósolja azt is, hogy az alkalmazók észreveszik a szélessávú technológiák telepítése után a hagyományos telefontechnológiák lecserélésére egyre alkalmasabb VoIP világhálós hangátviteli rendszerek drámai költségcsökkentési lehetőségeit. Különösen a globalizáció más előnyeit is kereső világcégek eszmélnek gyorsan. Ugyanakkor ma már fix havi díjért előfizethető webtelefont használnak sokszor a hazájuktól távoli országban dolgozó utazó vagy bérmunkában dolgozó magánszemélyek is (például ilyen SPAM ajánlatok jönnek a 1CellNet szolgáltató holland ügynökeitől, amelyekben a náluk dolgozó szlovén, horvát, magyar vagy román stb. bérmunkások hazatelefonálási költségeinek csökkentését ígérik).

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09