Mobilforradalom Afrikában

Milkovits Gábor, 2004. május 5. 22:38
A Nemzetközi Távközlési Szövetség adatai szerint 2000 óta több afrikai kezdett el mobiltelefont használni, mint az egész megelőző évszázad folyamán összesen.
Ma már szélesebb körben használják a mobiltelefonokat a fekete kontinensen, mint a hagyományos vezetékes készülékeket: a mobilfelhasználók száma évente 65%-kal növekszik, ami a duplája a globális átlagnak. A kép azért nem egészen rózsás: a Szaharától délre fekvő Fekete-Afrika területének csupán a fele tartozik valamelyik szolgáltató vételi körzetébe, ráadásul az emberek jó része túl szegény ahhoz, hogy saját készüléket vásároljon. A látványos növekedés nem kis részben a vezetékes infrastruktúra nagymértékű elmaradottságának is köszönhető. Másrészt, míg a vezetékes hálózatokon csak fix előfizetési díj mellett lehet telefonálni, a mobilcégek a szegényebbek által is igénybe vehető, csak percdíjas szolgáltatást is kínálnak.

A mobilhálózat másik előnye, hogy jóval függetlenebb a kormányzati befolyástól, így adott esetben a korrupciótól is. Érdekes adat, hogy Szomália, ahol immár 13 éve nem létezik központi kormányzat, az egyik leggyorsabb fejlődést produkálta a területen. Jelenleg négy mobilszolgáltató működik az országban, és itt a legolcsóbbak a nemzetközi mobiltelefonos hívások tarifái a régióban.
Kulcsszavak: mobiltelefon ITU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05