Sparc 64 V: Gyorsabb Fujitsu szerverlapka

Széll Zoltán, 2004. június 23. 11:40
A Fujitsu új gyártási eljárással növelte az Sparc 64 V processzor sebességét. Ezzel a japán cég partnerével, a Sun Microsystems céggel együtt előbbre lép és jobban megközelítik legnagyobb versenytársaikat, az IBM-et és a HP-t. A Sun és a Fujitsu nem rég megegyezett, hogy egyesítik szerversoraikat és a Sun a tervek szerint még az év vége előtt megkezdi a a Fujitsu Sparc 64 alapú termékek szállítását.
A Fujitsu a gyorsabb Sparc 64 V lapkákat 90 nm-es nm-es technológiával készíti, amely több áramkör integrálását teszi lehetővé egy lapkára, mint a korábbi 130 nm-es eljárás. Az új lapka 1,89 GHz-es órajellel dolgozik és 3 MB integrált gyorsító-tárat tartalmaz. A jelenleg használt Sparc 64 V lapka 1,35 GHz-es órajelet használ és 2 MB integrált gyorsító-tárat foglal magába. Az új lapka csak 2004 vége előtt jelenik meg a szerverekben. A legnagyobb rendszerekben - Primpower 900, 1500 és 2500 modellek - az új lapkát az öregebb változatokkal vegyesen is használhatják.

A Fujitsu következő generációs Sparc 64 VI lapkát, amely bonyolult megbízhatósági jellemzőket is tartalmaz, egyetlen terméksorban használják majd. Ezekben a szerverekben a processzorok száma 2 és 128 között változik. A Sun tervezi a belépőszintű- és a kis teljesítményű modelleket, míg a csúcsmodelleket a két vállalat közösen fejleszti.

A Fujitsu Promepower gépek ugyanazt a szoftvert használják, mint a Sun rendszerek. Ezek között megtalálható a Unix Solaris változata is. A Sun Fire termékek, melyek ma a Sun UltraSparc proceszort használják, jelenleg nagyobb piaci részesedéssel rendelkeznek. A Sun megegyezett a Fujitsuval, hogy használja processzorait, valamint egyedül fejleszti saját UltraSparc V processzorát és még néhány következő generációs lapkát, amelyek kódneve Niagara és Rock. A Sun tervezi ezeket a lapkákat, amelyeket továbbra is a Texas Instruments gyárt és mind a két cég használ majd rendszereiben. A Fujitsu a tervek szerint a jövőben is fejleszt és gyárt szervereket az Intel Itanium processzorral, hogy versenyképes legyen a HP-vel és az IBM-mel, a Sun legnagyobb riválisaival.
Kulcsszavak: Sun Fujitsu processzor szerver

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05