Itanium szerver-erőmű a Fujitsu-tól

Széll Zoltán, 2005. március 1. 11:01
A Fujitsu a héten nagy teljesítményű szervert vezet be. A hűtőszekrény méretű masina jelenleg 64, de az év vége felé már 128 Itanium 2 processzort (Itanium 2 9M, illetve Itanium 2 Montecito) tartalmaz. A hatalmas „erejű” masina a sok számítást igénylő alkalmazások széles választékához használható.
Az új szerver a Fujitsu és az Intel 2003-ban bejelentett partnerkapcsolatának első „kézzelfogható” eredménye. A 64 Itanium 2 processzoros modell már az elmúlt év végén készen volt, de bevezetésére csak most kerül sor. Most a 64 Itanium 2 M9 processzoros modell jön, de év végén kapható lesz a 128 CPU-s Itanium 2 Montecito alapú rendszer is.

A Fujitsu az új szervereknek még semmiféle részletét nem bocsátotta ki, de a február elején megtartott LinuxWorld Konferencián és Kiállításon egy prezentáció keretében már bemutatta. Egy forrás szerint az új szerver szállítása áprilisban kezdődik. A rendszer Windows és Linux operációs rendszer felügyelete alatt fut. A Fujitsu partnerkapcsolatban áll a Microsoft-tal, és a Red Hat céggel, akik az új operációs rendszerekbe a „high-end” szerver jellemzőket is beépítik.

Az Itanium alapú masina a Fujitsu munkájának egyik fő részét képezi. A vállalat a „mainframe” számítógépek fejlesztése és gyártása területén szerzett megoldásait és tapasztalatait átvitte az Itanium alapú rendszerekbe, amelyek így rugalmasabbak, megbízhatóbbak és több tranzakciót képesek feldolgozni. Az Itanium támogatásával egy időben a Fujitsu partnerkapcsolati szerződést kötött a Sun Microsystem céggel Sparc alapú szerverek közös fejlesztésére és értékesítésére. A Sparc alapú rendszerekbe szintén beépítik a mainframe jellemzőket.

Az Itanium 2 alapú rendszerekbe többek között olyan mainframe jellemzőket építettek be, mint a partícionálás. Az új masina 16 partícióra osztható, amelyek mindegyike saját operációs rendszer felügyelete alatt működik. Az új szerver jellemzője még a Fujitsu által tervezett „crossbar” (keresztkapcsoló), amely a forgalmat vezérli a processzorok és az I/O alrendszer között.

A Fujitsu már szállít Itanium alapú masinákat, de ezek relatíve kicsik, mindössze négy processzort tartalmaznak, és Intel konstrukción alapulnak. A HP és az SGI már szállít 128-, sőt több processzoros szervereket. A HP 2004-ben vezette be a 128 Itanium 2 processzoros ’Superdome’ rendszert. Az SGI pedig 256- és 512 processzoros rendszereket is szállított már, de kapható lesz 1024 CPU-s is. Az SGI a hatalmas teljesítményű Itanium 2 alapú rendszereket, a sok számítást igénylő műszaki- és tudományos alkalmazásokhoz kínálja.

Kulcsszavak: Intel szerver Fujitsu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09