NetAcademia biztonsági konferencia és tréning IT szakembereknek

Egyre kifinomultabbá válnak a hackertámadások

forrás Prim Online, 2005. március 22. 13:40
Napjainkra a számítógépes bűnözés egyre kifinomultabb formákat ölt világszerte. A vállalatok számítógépes infrastruktúráját üzemeltető informatikai szakemberek számára a legfőbb fejfájást már nem a különböző IT rendszerek hiányosságai, hanem emberei mulasztások, a hiszékenység, illetve a „minket nem érhet baj” típusú hozzáállás okozzák. A nemrég Microsoft Gold Certified Partner címet szerző NetAcademia Oktatóközpont az új típusú támadásokkal szembeni hatékony küzdelem jegyében 2005. május 10-én konferenciát, illetve azt követően, június 20-21-én 2 napos tanfolyamot hirdet.
A MesterQrzuson a potenciális veszélyek bemutatása és a védekezési technológiák elmélete lesz terítéken, míg az ezt követő Security Workshop-on a konferencián ismertetett védelmi technológiák gyakorlati megvalósítását sajátíthatják el valós példákon keresztül a vállalatok informatikai biztonságáért felelős IT szakemberek.

Ma már nem csak hogy léteznek, de sikeresen működnek ipari kémkedésre szakosodott vállalkozások, melyek célja, hogy megbízóik számára információt szerezzenek a konkurens, többnyire közepes, vagy nagyvállalatokról, vagy akár a megbízók leendő üzleti partnereiről. Az e területen tevékenykedő cégek egy tipikus és igen hatékony módszere azt használja ki, hogy a cégeknél gyakorlatilag állandóan vannak nyitott, betöltésre váró pozíciók. Az álláshirdetésekre – azok közül is azokra, amelyek valamilyen számítógépes munkavégzéshez köthetők – a kémcégek saját „alkalmazottaikat” küldik el, akik a sikeres felvételt követően azonnal meg is kezdik a kért információ beszerzését. Felmérik a jogosultsági szinteket, átverik „kollégáikat”, az erre szolgáló eszközökkel lehallgatják a számítógépes forgalmat, majd a megszerzett információ birtokában megszüntetik a próbaidőt.

Aki az gondolja, hogy az ilyen és ehhez hasonló trükkök csak a nálunk valamivel fejlettebb nyugati országokban kerülnek bevetésre, bizony téved. A fent említett vállalkozás Magyarországon működik, és a konkrét esetben az illegális szoftverhasználat feltérképezése volt a feladata az ideiglenes „munkavállalónak”. Az átvilágított céghez a munka befejezése után pár nappal nem a Business Software Alliance (BSA) képviselője, hanem egy szoftverkereskedő kopogtatott be, aki testre szabott, a szoftverleltár hiányait darabra pontosan tükröző ajánlatot nyújtott be a cég ügyvezetőjének.

„A hangsúly a számítógépes rendszerek hiányosságait, biztonsági réseit kihasználó hackertámadásokról áthelyeződött az emberi mulasztásokra építő, egyre kifinomultabb megoldásokat alkalmazó megoldásokra.” – avat be a számítógépes bűnözés trendjeibe Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvető igazgatója. „Az ez év februárjában, Bízd a hackerre címmel megrendezett MesterQrzuson is egy ilyen trükkel sikerült betörnünk egy virtuális vállalat hálózatába, mégpedig úgy, hogy nem az informatikai infrastruktúra hiányosságaira, hanem a rendszergazda figyelmetlenségére építettünk, aki megszegte az egyik legalapvetőbb szabályt, ami tiltja a rendszergazdaként történő belépést akkor, ha ezt semmi nem indokolja.” – tette hozzá a szakember.

Sokszor ki sem derül


Manapság egyre ritkábban találkozunk feltört és a hackerek által átalakított weboldalakkal, amelynek legfőbb oka, hogy az operációs rendszerek és alkalmazások biztonságosabbá válásával nemcsak a régi támadástípusok (pl.: az internetről ártó kódot letölteni, majd futtatni), hanem a régi „hackerek” (szünidős kölykök) is ártalmatlanná váltak. „A harc áttevődött a profik szintjére, emiatt gyakran a betörés is láthatatlan marad, jószerével csak utólag derül ki, hogy valami történt a vállalati hálózatban.” – mondta Fóti Marcell.

A NetAcademia Oktatóközpont erre a kihívásra kíván választ adni most meghirdetett biztonsági képzésével, amely két részből tevődik össze. 2005. május 10-én kerül megrendezésre a fél napos konferencia, ahol elsősorban a reális és komoly veszélyek bitszintű bemutatása, és a védekezési technológiák elmélete lesz terítéken. „Ezt a konferenciát gyakorlatilag önköltségi áron hirdettük meg, hiszen a számítógépes biztonság főbb problémáinak ismertetetését egyfajta evangelizációs feladatunknak tartjuk.” – mondta Fóti Marcell. A konferencia résztvevői egyaránt megismerkedhetnek a külső – pl.: adat- és jelszólopás -, valamint a belső – pl.: a hálózati forgalom lehallgatása, átirányítása – támadástípusokkal és lehetséges védekezési megoldásokkal, az elméleti előadásokat anyagát a „Titkosítás és adatrejtés” című könyv teszi teljessé, amelyet minden résztvevő ajándékba kap.

A képzés második részét a 2005. június 20-21-én megrendezésre kerülő 2 napos Security Workshop adja, ahol a konferencián ismertetett védelmi technológiák gyakorlati megvalósítását végzik a hallgatók. Itt többek közt választ kapnak arra, hogy milyen módszerekkel lehet fellépni a hamisított elektronikus levelek-, az ellopott hordozható számítógépek fájljainak hozzáférése-, vagy éppen a titkosított adatok és jelszavak hálózatról történő ellopása ellen. A számos biztonsági technológia gyakorlati ismertetése során megismerhetik a védelmi megoldások azon fajtáját is, mely csak az ismert, ellenőrzött és elfogadott szoftverek futtatását engedélyezi, megkerülhetetlen megoldást adva a hálózatok és rendszerek biztonságát megteremteni hivatott szakemberek kezébe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09