Warner HD DVD filmek Microsoft segédprogrammal

Milkovits Gábor, 2005. április 20. 10:12
A Warner Bros. és a Microsoft bejelentette, hogy a két cég együttműködve, nagyfelbontású mozgóképes tartalmakat hoz forgalomba HD DVD lemezeken, illetve kábeltelevíziós csatornákon keresztül.
Az együttműködési megállapodást az amerikai televíziós társaságok április 18-án rendezett kongresszusán jelentették be, ahol egyúttal a Microsoft most először nyilvánosan demonstrálta a Windows Media Video 9 codec működését egy kábeles dekóderrel felszerelt tv-készülék segítségével. A Warner által forgalmazni kívánt, nagyfelbontású mozgóképes tartalmakat hordozó kéklézeres HD DVD lemezek szintén a fent említett MS codeckel lesznek kompatibilisek. A Windows Media Video 9 a Microsoft saját, a kéklézeres optikai lemezek esetében elfogadott VC-1 szabványon alapuló kódoló/dekódoló megoldása, ami a fentiekből eredően a HD DVD-vel konkurens Bluray technológiával is együttműködik.

A Warner bejelentése azért jelentős, mert ez az első konkrét terv egy stúdió részéről nagyfelbontású mozgóképek következő generációs kéklézeres DVD lemezeken történő kiadására. A filmstúdió az időzítésről egyelőre annyit nyilatkozott, hogy az első fogyasztói piacra szánt HD DVD lejátszókkal együtt a filmek megjelenése is az év végére várható. Ez - egyes speciális termékek korábbi megjelentetése ellenére - a rivális Bluray esetében csak 2006-ban lesz valószínű. Az első körben kiadásra kerülő Warner darabok között a HD DVD blog értesülése szerint ott lesz a teljes Harry Potter és Mátrix sorozat is.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy a múlt heti kedvező Sony-nyilatkozat ellenére egyre kevésbé látszik esély a két versengő formátum egységesítésére, ami sem a fogyasztóknak, sem a készülékgyártóknak, sem pedig a filmforgalmazóknak nem túl előnyös. Könnyen megismétlődhet a videokazetták hőskorából közismert VHS-Betamax verseny, amiből akkor nem éppen a fogyasztók kerültek ki nyertesen.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05