MTA és T-Mobile: A kultúra mobilforradalma

Konferencia az MTA és a T-Mobile közös kutatási programjának legújabb eredményeiről

forrás Prim Online, 2005. április 26. 12:21
A szöveget felváltó képi kommunikáció, a mobil eszközök és a tanulás, valamint a mobiltelefonnak a gyermekek és családok kapcsolataira gyakorolt hatása egyaránt témája lesz annak a legújabb nemzetközi konferenciának, amelyre a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete és a T-Mobile közös interdiszciplináris társadalomtudományi kutatási programjának részeként kerül sor Budapesten.
A 2005. április 28–30-án megrendezésre kerülő tudományos fórum a „Kép, gondolat és tudás a mobilkorban” címet viseli és a mobilkommunikációs kutatás világtalálkozója lesz, hiszen az USA-tól és Kanadától Japánig, Tajvanig és a Fülöp-szigetekig, Dél-Afrikától Cipruson és Máltán át Dániáig és Finnországig, Németországtól Ausztrián, Magyarországon és Románián át Izraelig 24 ország képviselői ismertetik legújabb eredményeiket.

Az elmúlt időszakban a nemzetközi és hazai napisajtóban is szenvedélyes viták kereszttüzébe került kérdéskör áll a kutatás fókuszában. Azaz a gyermekek fejlődése, az ifjúság és a mobiltelefónia kapcsolatának feltérképezése. Az elmúlt évek tapasztalatai és a rangos kutatógárda álláspontja a konferencián egyértelmű lesz. Az eredmények tükrében elmondható ugyanis, hogy a mobil a családon belüli odafigyelő kapcsolattartást intenzívebbé, a gyermeki közösségszerveződést hatékonyabbá, a baráti és érzelmi kommunikációs viszonyokat harmonikusabbá teszi.

A konferencián felsorakoztatott szakértői tanulmányok cáfolják azokat téves elképzeléseket, amelyek szerint a gyermekek mobilhasználata az egészséges kommunikációs fejlődés gátja lehetne. A pszichológia, a pedagógia és a szociológia vizsgálati eredményei bizonyítják, hogy a mobilkommunikáció a felnőttek és a gyermekek esetében sem tekinthető a személyes érintkezés helyettesítőjének, sőt, éppenséggel annak katalizátora. A gyerekek számára a mobil elsősorban közösségi játék, a közös társas teret szervező kommunikációs csomópont.

A legújabb nemzetközi konferencia előadásaiból nyilvánvalóvá válik majd, hogy - miközben a hagyományos könyvkultúra értékeit meg kell őrizni - az uralkodó kommunikációs közeg immár nem papíralapú. A digitális kommunikáció meghatározó csatornájává egyre inkább az emberek közötti kommunikáció új, kulturális forradalommal felérő legszemélyesebb eszköze a mobiltelefon válik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09