A kamerás mobilok rövidesen átveszik az olcsóbb digitális fényképezők helyét

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 11. 08:46
Az ABI Research legfrissebb tanulmánya szerint az 1,3 megapixeles kamerás mobilok már a jövő év elején kiszorítják a piacról a hasonló kaliberű digitális fényképezőgépeket, de rövidesen ugyanez a sors vár a többi kompakt modellre is.
Kenneth Hyers, az ABI Research vezető elemzője szerint az elkövetkező két évben a mobiltelefonok egy jelentős része olyan minőségű kamerával lesz ellátva, ami fölöslegessé teszi a belépő szintű, extrák nélküli „point-and-shoot” digitális fényképezőgépeket. Mindez igen komolyan átrendezi majd a teljes piacot. Hyers szerint már a mobiltelefon-gyártók is differenciált kamerás termékeket kínálnak: az olyanok, mint a Motorola az olcsóbb mobilok vásárlóit vették célba ilyen telefonjaikkal, míg például a Sony Ericsson, a Samsung és a Nokia a minél nagyobb felbontású és minél jobb lencsével felszerelt kamerás készülékekkel szeretnék meghódítani a vásárlókat. A kamerás mobilok esetében a megapixelek és a zoom mellett legalább ilyen fontos tényező még az adattároló kapacitás, az MMS-interoperabilitás, illetve a minél jobb képkezelő szoftver is.

Az IDC piackutató cég adatai szerint már most érezhető a digitális fényképezőgépek piacán a növekedés lassulása, amit a kamerával ellátott mobiltelefonok konkurenciája okoz. Az Egyesült Államokban például 2005 első felében 20%-kal több készüléket adtak el, mint tavaly ilyenkor, egy évvel ezelőtt viszont jóval magasabb, 50%-os volt a gyarapodás.
Kulcsszavak: mobiltelefon kamera trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05