IHM és IVSZ az amerikai és kínai HTEC-irodák működéséről

Kovács Attila, 2005. november 8. 12:20
Az IHM-ben tarott mai sajtótájékoztatón mind Kovács Kálmán miniszter, mind Morenth Péter IVSZ-ügyvezető bíztatónak nevezte az USA-ban már működő, Kínában pedig most megnyitott Magyar Technológiai Központ (HTEC) irodák eredményeit, illetve perspektíváit.
Az IHM minisztere szerint a kínai iroda elsősorban az informatikai biztonság és adatvédelem, mobil technológiák és a szórakoztató elektronika terén lesz képes segíteni a hazai cégeket, hogy megvessék lábukat Kínában, továbbá várhatóan Vietnamban és Indonéziában. Mindkét területen a hazai kis- és középvállalatok bevonása jelent fontos célt. Az USA-ban már két leányvállalat megalapítása történt meg a HTEC-iroda közreműködésével.

Cseterki Imre, az NT KHT ügyvezető igazgatója szerint az új kínai magyar HTEC-iroda pozitív fogadtatásra talált a hivatalos kínai szervek részéről. Morenth Péter szerint most legfőbb kérdés, a Shenzhen városán és a tartományon kívül más fontos kínai térségekben hogyan tudunk előrejutni. Ennek érdekében rövidesen honkongi-magyar tanácsot állítanak fel. Vietnamban pedig a mintegy 2-5 ezerre becsült magyarul beszélő lakosságból az e területek szakértőire kívánnak induláskor támaszkodni.

Arra a kérdésünkre, hogyan alakul a HTEC-program állami költségvetése, Kovács Kálmán azt válaszolta, hogy idén mintegy 270 millió forintot költöttek a programra, a 2006-os előirányzat pedig 245 millió forint. Kiemelte, már négy lábon áll a HTEC, hiszen az USA és Kína mellett attasé szinten képviseltetik magukat Brüssszelben és Moszkvában. Az USA-ban az indulástól a mai napig eltelt másfél év során a két megalakult leányvállalat mellett nyolc további szerződést kötöttek magyar cégek a HTEC-program égisze alatt. A miniszter azt is kiemelte, hogy a mai "kínai" HTEC szakmai fórumra több mint 50 hazai cég fogadta el a meghívást, illetve a perspektivikus távol-keleti üzleti jövő érdekében egy kínai üzleti guide kiadását tervezik. Morent Péter szerint az IVSZ tagvállalatainak 30%-a (több mint 100 vállalat) érdeklődik a kínai piac iránt.

Kulcsszavak: IVSZ IHM trend HTEC

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05