Adobe Acrobat 3D: a dokumentumkezelés harmadik dimenziója

forrás Prim Online, 2006. január 23. 18:35
A legújabb Acrobat az ingyenes Adobe Readerre és Adobe PDF-re támaszkodva kibővíti a háromdimenziós tervek megjelenítésének és közzétételének lehetőségeit.
Az Adobe Acrobat 3D használatával szinte mindenkire kiterjeszthető a háromdimenziós terveken végzett csoportmunka lehetősége. Az Acrobat 3D és a Reader lehetőségeit kihasználva gyorsabb, biztonságosabb és költséghatékonyabb a kommunikáció mindazoknál a projekteknél, amelyek háromdimenziós megjelenítést igényelnek. A feldolgozóipar (így az autó- és repülőgépipar, az ipari gépgyártás, illetve az építészeti, mérnöki, építőipari piac műszaki tervezői a CAD formátumokban készített háromdimenziós modelleket az Acrobat 3D-vel egyszerűen átkonvertálhatják, majd Adobe PDF fájlokba ültethetik, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e CAD szoftverrel.

Az Acrobat 3D felhasználói PDF dokumentumaikban a 3D objektumok interaktivitását a megvilágítás szerkesztésével, mintázatok és anyagok hozzáadásával, illetve össze- és szétszerelési utasításokhoz hasonló animációk készítésével fokozhatják. Ezenkívül lehetővé tehetik, hogy beszállítóik, partnereik és ügyfeleik a Reader szoftver segítségével egy hatékonyabb dokumentumellenőrző folyamatban vegyenek részt. Ha az Adobe Reader felhasználói számára ezt az Acrobat 3D-ben engedélyezték, akkor betekinthetnek a termékek szerkezetébe, és az Adobe PDF fájlok háromdimenziós objektumain közvetlenül használhatják a jegyzetelő, a mérő- és a keresztmetszeti eszközök nyújtotta lehetőségeket. 1993-beli bevezetése óta az Adobe Readerből már több mint 1,25 milliárd példányt terjesztett az Adobe.

Több cég, mint a Renault, a Honda Racing F1 Team, az Eaton Corporation, a Bradrock Industries, az Atrus Incorporated vagy az ITT Industries már teszteli az Acrobat 3D-t a háromdimenziós CAD modellek megjelenítését igénylő dokumentum alapú csoportmunka-folyamatokban. "Jelenleg CAD szoftverben készített képernyőfelvételeket használunk a dokumentumokban, de kétdimenziós nézetben nem lehet visszaadni terveink minden részletét" - mondta Chris Thomson, az ITT Industries terméktechnológiai vezetője. "Az Acrobat 3D-vel beépíthetjük háromdimenziós modelljeinket a marketing és termékkarbantartási dokumentációkba, és így az olvasók könnyebben megérthetik, hogy az alkatrészek hogyan működnek együtt. A 3D tömegessé válását elősegíti az, hogy a CAD adatokat Adobe PDF-ben biztonságosabban lehet az univerzális Adobe Readerrel közvetíteni."

Az Acrobat 3D-vel a műszaki szakemberek gyorsan megoszthatják háromdimenziós CAD adataikat a projektcsoport tagjai közt úgy, hogy a címzetteknek nem kell CAD alkalmazással rendelkezniük. Emellett a műszaki és a kreatív szakemberek növelhetik a hatékonyságukat, ha az Acrobat 3D felhasználásával a háromdimenziós modelleket Microsoft Word, Excel és PowerPoint fájlokba illesztik, majd azokat a biztonságosabb és intelligensebb Adobe PDF dokumentumokban teszik közzé. Ennek eredményeként szerviz-, kezelő és gyakorlati kézikönyveiket, web alapú prospektusaikat és katalógusaikat változatos háromdimenziós tartalommal kelthetik életre, így ügyfeleik számára élvezetesebbé tehetik azok felhasználását.

Az Acrobat 3D angol, francia és német nyelvű változata Windows 2000 (SP2), Windows XP és Tablet PC, IBM AIX 5.2, HP UX 11.0, SGI IRIX 6.5 és (Acrobat 3D Capture segédprogram) Sun Solaris 2.8 platformokra jelent meg. A szoftver az Adobe hivatalos viszonteladói hálózatán keresztül szerezhető be.
Kulcsszavak: pdf CAD Adobe

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09