A Panasonic legújabb asztali DVD felvevői

DMR-EH65 / DMR-EH55 / DMR-ES35V / DMR-ES15

forrás Prim Online, 2006. február 26. 12:28
A Panasonic négy olyan DIGA sorozatú DVD-felvevőt indít útjára, amelyek minden eddiginél könnyebben kezelhetők, mind felvétel, mind lejátszás tekintetében magasabb minőséget nyújtanak, és fejlettebb hálózatkialakítási lehetőségekkel rendelkeznek.

A DMR-EH65-ös csúcsmodell egyik nagy előnye az új HDMI-interfész, amely egyetlen kábel felhasználásával teszi könnyeddé más HDMI-kompatibilis készülékekhez történő csatlakoztatást. A beépített HDAVI-vezérlő például egy Panasonic VIERA tévékészülékkel történő használat esetén egyetlen gombnyomásra bekapcsolja mindkét berendezést, elvégzi a megfelelő beállításokat, és automatikusan megkezdi a lejátszást. Hasonló módon, ha a DVD-felvevőt például egy kompatibilis műholdvevőhöz csatlakoztatja, az egész házimozirendszert egyetlen gombnyomással be- vagy kikapcsolhatja, így nincs szükség arra, hogy minden egyes eszközt külön kezeljen, manuálisan választva ki a bemeneti forrást. Képminőség tekintetében a HD Up-Conversion (nagyfelbontású felkódolás) funkcióval értünk el javulást: a DVD-filmek és egyéb tartalmak megjelenítése ezáltal a teljes nagyfelbontású képekével (720p/1080i) válik egyenértékűvé. Idei kínálatunk külön figyelmet érdemlő tagja a beépített videomagnó-funkció révén népszerűvé vált DMR-ES35V készülék, de a Panasonic minden 2006-os DIGA modellje vonzó fejlesztéseket rejt magában.

Egyszerű működtetés

Minden DIGA DVD-felvevő a szuper-multiformátumú felvétel és lejátszás egyszerűségét és kényelmét kínálja a felhasználóknak, amely a felvétel formátumától függetlenül bármilyen DVD lejátszását lehetővé teszi. A készülékekkel DVD-RAM, DVD-R, DVD-R DL1, DVD-RW2, +R, +R DL1 és +RW lemezekre készíthető felvétel, melyek természetesen le is játszhatók a sorozat minden tagján. Ugyancsak lejátszhatók rajtuk a DVD-Audio, DVD-Video, Video CD, SVCD, Audio CD (CD-DA), CD-R/RW3 MP34/JPEG, valamint a DivX formátumú lemezek. A működtetés egyszerűségéről az 1 mp-es Quick Start Recording5 (“gyors kezdésű felvétel”) funkció gondoskodik, melyet a Panasonic felvevőinél a kívánt funkció egyszerű kiválasztását segítő, feladat (task-) alapú navigációs menü egészít ki. Az automatikus meghajtóválasztás szükségtelenné teszi a meghajtó távvezérlővel történő kiválasztását, így a DVD-lemez vagy az SD-kártya behelyezése után a lejátszás azonnal megkezdhető. Ezenkívül például az olyan jellemzők, mint az automatikusan előugró DVD-lezáró menü, szintén hozzájárulnak az egyszerűsített használathoz. A DIGA sorozat DVD-R DL (egyoldalas, kétrétegű) és DVD+R DL (egyoldalas, kétrétegű) lemezeket is támogat, és egyszerű DVD-R/+R lemezekre is hosszú idejű felvételt tesz lehetővé.

Kiváló kép- és hangminőség

Az új 108 MHz/12 bites DAC (digitális-analóg átalakító) még finomabb lejátszási minőséget biztosít a DIGA modellekben. 2-szeres felbontású LP (hosszú lejátszás) üzemmódban ezek a készülékek akár 500 soros horizontális felbontásra is képesek, így kétszer olyan éles képet jelenítenek meg, mint az LP-üzemmódba kapcsolt hagyományos modellek. A DMR-EH65 LP-üzemmódban is ugyanolyan vízszintes felbontásban készít felvételt, mint SP (standard lejátszás) üzemmódban, lehetővé téve ezzel mintegy 222 órányi, kiváló képminőségű tartalom rögzítését a készülék 250 GB-os6 merevlemezén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy több mint egy hónapon keresztül akár minden nap hatórányi tévéműsort vehet fel különleges, SP-színvonalú képminőségben.

A fantasztikus látványhoz ugyancsak hatásos hangminőség társul: a jellemzően audiokomponensekben alkalmazott 192 kHz/24 bites DAC-átalakítónak köszönhetően a DIGA hűen adja vissza a források hangját. A HDD-modellekben ezenkívül az elismert Elna Co., Ltd. által gyártott SILMIC elektrolitkondenzátorok is megtalálhatók, amelyek többek közt a rezgésnek különlegesen ellenálló, selyemszálas elektrolitpapírból készülnek. A lehető legjobb hangminőség elérése érdekében azonban a lehetséges lejátszási környezetet is figyelembe kellett vennünk. A merevlemezes modellekben külön csillapító gondoskodik a meghajtó rezgésének kioltásáról, megelőzve ezzel a hangszóróház beremegését. A ventilátor sebességét szabályozó egyedülálló Panasonic technológia bevezetése hallható mértékben csökkentette a ventilátorzajt, csökkentve ezzel együtt a működés zajosságát is. E két fejlesztés – a külön csillapító és a csökkentett ventilátorzaj – együttes hatásaként a DIGA készülékek működése nagyon csendes, csupán 30 dBA.

Hálózatkialakítás

A DMR-EH65-ös és 55-ös modellekben található SD-aljzat7 számos hálózatkialakítási lehetőség számára nyit ajtót. Segítségével az SD-memóriakártyára rögzített filmek egyszerűen lejátszhatók, illetve átmásolhatók a merevlemez-meghajtóra vagy DVD-RAM-ra. Digitális fényképek és SD-videók merevlemezre vagy DVD-RAM-lemezre történő átírásához szintén praktikus eszköz az SD-aljzat: használatával egyszerűen összegyűjthetők és egy helyre rendezhetők a különböző forrásokból származó felvételek. A DMR-EH65 és 55 egyaránt képes mozgó és álló képek egyazon lemezre történő felvételére, így a kedvenc fotók és videók akár egyetlen lemezen, egyszerre hozzáférhető formában tárolhatók, illetve létrehozhatók például téma szerinti lemezek a sportesemények, nyaralások vagy éppen egy kisgyermek élete első hónapjainak, éveinek megörökítésére. Minden 2006-os DIGA modell rendelkezik DV-bemenettel, amely a videokamerával készült felvételek átvételéhez nyújt segítséget. A képek lejátszólistában jelennek meg, így bárki könnyen elérheti őket akár szerkesztés, akár hosszú távú archiválás céljából.

Kulcsszavak: házimozi DVD-RW DVD Panasonic

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50