Megújult IT védelem: katasztrófa és behatolás ellen erősített a Groupama

forrás Prim Online, 2006. június 14. 13:18
Sikeresen vizsgázott a Groupama Biztosító Zrt. új informatikai rendszere. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a biztosító behatolás elleni, illetve katasztrófavédelmi rendelkezésre állását tette próbára. A biztosítók számára elsődleges szempont, hogy ügyfeleik és saját adataik védelmét garantálva, informatikai háttérrendszerük teljes körű megoldást nyújtson minden váratlan helyzetben. A Groupama több százmilliós fejlesztésének és megújult stratégiájának köszönhetően az első öt, informatikailag legjobban felszerelt hazai biztosító közé zárkózott fel.
Gyökeresen változtatott informatikai szemléletmódján és meglévő struktúráján a Groupama Biztosító. A vállalat az elmúlt két évben, a BME-vel is együttműködve valósította meg új IT infrastruktúráját. A biztosító 2004-ben jelentős technológiai hátrányból indulva és az addigi szükségmegoldásokat megelégelve döntött úgy, hogy informatikai szempontból is az élmezőnybe kerül. A biztosítók számára ugyanis - akárcsak a pénzintézeteknél - elsődleges szempont, hogy a törvényi előírásokon túl, a lehető leghatékonyabb informatikai háttérrendszerrel védjék ügyfeleik és saját adataik biztonságát.

A Groupama 2005-ben közel 250 millió forintos infrastrukturális fejlesztést hajtott végre, amelyet 2006-ban is folytat. A beruházás keretében a biztosító fővárosi és vidéki irodái egységes informatikai platformra kerültek, amelynek keretében új hálózati rendszer és eszközháttér került kiépítésre. A szerverpark 15 szerverrel, valamint 300 új PC-vel és több mint 50 laptoppal bővült.. Az erőforrások elosztása érdekében a biztosító saját IT részlegén túl külső szolgáltatókat is igénybe vesz. A hatékony működést elősegítve több informatikai funkciót is outsourcing megoldással váltott fel.

A több százmilliós fejlesztésnek köszönhetően mára maximális informatikai biztonság gondoskodik az ügyfél- és cégadatok védelméről - a hálózati behatolások és váratlan katasztrófák ellen. A BME Méréstechnikai és információs rendszerek tanszékének segítségével 2005 során a Groupama megújult hálózati infrastruktúrájának védelmi rendszerét, ún. legális hackeléssel tette próbára. A vizsgálat a külső és belső hálózat biztonságára vonatkozott, szimulált támadásokon keresztül. A tesztelés során feltárt gyenge pontok megszüntetésével a biztosító hálózati infrastruktúrája magas fokú, stabil biztonsági szintet ért el.

Az egyetem szakembereivel való együttműködést folytatva idén – az üzletfolytonossági tervhez tartozó - katasztrófavédelmet alakított ki a Groupama. A rendszer kidolgozásakor meghatározták az üzleti folyamatok időbeli nélkülözhetőségét, majd a hozzárendelt IT megoldások és a kiépített infrastruktúra hibatűrését és rendelkezésre állását elemezték. Az eredményes tesztelés során különféle katasztrófalehetőségeket vettek figyelembe és modelleztek (pl. tűzeset, földrengés, váratlan baleset, szándékos rongálás). Az egyes esetekre részletes forgatókönyv készült, pontos erőforrás- és időelemzéssel.

A Groupama 2006-os további IT-beruházásainak iránya a szoftveres háttérfejlesztés, amelynek elsődleges prioritásában az értékesítési hálózatok támogatása szerepel. A társaság idén nyáron egy korszerű üzletkötő és alkusz portált vezet be, a fejlesztések értéke jelenleg megközelíti az 50 millió forintot. 2007-től a biztosítási rendszer teljes megújítása és cseréje a cél

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05