Zeneletöltő szolgáltatást is tervez iPod-rivális készülékéhez a Microsoft

Milkovits Gábor, 2006. június 17. 10:25
A Reuters megbízható forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Microsoft egy hordozható digitális zenelejátszó, illetve saját internetes zeneletöltő szolgáltatás kifejlesztésén dolgozik.
A készülékkel kapcsolatban már hivatalos forrásból is keltek szárnyra hírek, Steve Ballmer vezérigazgató ugyanis március végén egy sajtótájékoztatón nyilatkozott arról, hogy 12 hónapon belül piacra dobnak egy hordozható zenelejátszót, amely valószínűleg telefonos funkciókkal is rendelkezik majd. Az online zeneáruház ötlete azonban mindenképpen újdonság, hiszen alapvető stratégiai váltást jelent az eddigi irányvonalhoz képest. Mostanáig ugyanis a Microsoft csupán szoftvert szállított más társaságok szolgáltatásaihoz; legutóbb például alig pár hónapja indították be az MTV-vel közösen az Urge elnevezésű zeneletöltő oldalt. Emellett sok szolgáltatás a Microsoft digitális másolásvédelmi alkalmazását használja. A szoftverkonszern illetékesei úgy tűnik, hogy kevésnek találták mindezt az Apple iPod/iTunes összeállítás egyeduralmának megtöréséhez, és mégiscsak egy hasonló, saját „nyerő páros” útnak indítása mellett döntöttek. A változás mögött valószínűleg Robbie Bach áll, akit tavaly decemberben neveztek ki a Microsoft szórakoztató elektronikai részlegének fejévé.

A Reuters hírforrása szerint az új Microsoft zeneáruház a csak előfizetéses iTunes-al ellentétben egyenként is kínál majd dalokat letöltésre, emellett pedig a piacvezető Apple oldalnál jóval komplexebb szolgáltatásokat ígér. A lejátszó forgalmazását többek között az Amazon internetes áruházon keresztül tervezik úgy, hogy a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan az Amazon is csökkentett áron árusítaná a készülékeket, habár ennek feltételei nem egészen világosak. A megjelenéssel és a forgalmazással kapcsolatos konkrét adatok, akárcsak a zeneáruház esetében, egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09