A Microsoft növeli a dokumentumok közti átjárhatóságot

forrás Prim Online, 2006. július 13. 13:27
Az átjárhatóság támogatásának jegyében a Microsoft bejelentette az Open XML Translator projekt létrejöttét. A projekt, amelyet partnerek bevonásával valósítanak meg, olyan eszközöket hoz létre, amelyek technikai hidat képeznek majd a Microsoft Office Open XML formátuma és az OpenDocument Format (ODF) között.
Ez a kezdeményezés válasz a kormányzatok azon igényére, miszerint szükséges az ODF-fel való együttműködés fenntartása, hiszen számos olyan terület van, ahol az egyes szervezetek ezt a formátumot használják. Annak érdekében, hogy ezek a konvertáló-eszközök ingyenesen hozzáférhetőek legyenek, kiegészítések lesznek letölthetőek számos régebbi Microsoft® Office rendszerhez, az eszközöket pedig nyílt forráskódú szoftverként fejlesztik és jegyeztetik be.

A konvertáló eszközök széles körben elérhetőek lesznek az iparág számára, hogy egyéb önálló vagy üzleti projektekhez használják azokat, meggyorsítva ezzel a dokumentumok közti együttműködést, és kiterjesztve a felhasználó választási lehetőségét az Open XML és más technológiák között.

Az Open XML-t és az ODF-t teljesen eltérő igények kiszolgálására fejlesztették ki. A kétirányú konvertáló-eszközök nyílt forráskódú projektben való kifejlesztésének köszönhetően a technikai döntések és a szükséges kompromisszumok mindenki számára átláthatóak lesznek – az Open XML és az ODF is ugyanakkora támogatást kap. Az Open XML formátumok egyedülállóak a napjainkban több milliárd Office dokumentummal való kompatibilitás és pontosság szempontjából, megvédve ezzel az ügyfelek szellemi befektetéseit. Az Open XML formátum egyedi megközelítést alkalmaz  a korlátozott munkaképességű emberek munkavégzését segítő lehetőségek tekintetében, a fájl teljesítmény és rugalmasság tekintetében, mely képessé teszi a szervezeteket arra, hogy hozzáférjenek és integrálják saját XML adataikat a nap mint nap használt dokumentumokkal. Az ODF sokkal korlátozottabb elvárásokra koncentrál, teljesen más a felépítése, és jelenleg az OASIS albizottságai vizsgálják, hogy megoldást találjanak olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint a táblázatkezelő formulák, a makro támogatás és a kisegítő lehetőségek támogatásának hiánya. Végeredményben bizonyos kompromisszumok és az ügyféligények mérlegelése lesz majd szükséges a két formátum közötti választáshoz.

Együttműködésre teremtve

A Microsoft Office Word, Excel és PowerPoint jelenleg is több tucat formátumot támogat a termékek közti együttműködés érdekében. A szokványos Open XML fájl formátumok mellett a Microsoft Office 2007–es rendszer egy új menü opciót is tartalmaz majd, melynek segítségével a felhasználók elérhetik a PDF és XML alapú formátumokat is, ugyanúgy, mint az XML Paper Specification-t (XPS) és az ODF-et. Azáltal, hogy ezek a kiegészítések online is elérhetőek egy letöltő szolgáltatás segítségével, az ügyfelek könnyen hozzáférhetnek a más fájlformátumokhoz, a széles körben elterjedt Open XML formátumok mellett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05