Adobe Lightroom képszerkesztő Windowsra is

Milkovits Gábor, 2006. július 19. 20:00
Az Adobe kiadta igényes és profi digitális fotósoknak szánt Lightroom képkidolgozó és -szerkesztő szoftverének béta tesztváltozatát a Windowshoz.
A szoftver első béta verziója az Apple Mac gépekhez jelent meg még januárban, ezeken a rendszereken azonban az Apple saját hasonló Aperture szoftvere is hozzáférhető. Emellett a Windows-felhasználók tábora jóval népesebb, ráadásul a középkategóriában is egyre több olyan SLR digitális fényképezőgép kapható, amely "raw" formátumban is tud képeket készíteni. Így aztán várható volt, hogy az Adobe előbb-utóbb a Windowshoz is kiadja a szoftvert. A Lightroom által kezelt raw képformátum tulajdonképpen a fényképezőgép szenzora által érzékelt összes információt tartalmazza, vagyis, leegyszerűsítve, egyfajta negatívként működik. Az olcsóbb digitális fényképezőgépek a szenzor által készített képet automatikusan jpeg vagy más tömörített formátumúvá alakítják, ezzel pedig sok részlet, képi információ elvész. A raw így nagyobb szabadságot nyújt a kép formálására, amelyet persze végül mégiscsak valamelyik elterjedt formátumban kell "előhívni".

Az Adobe jóval elterjedtebb és több funkcióval rendelkező Photoshop szoftvere szintén tartalmaz egy raw képeket szerkesztő modult, a Lightroom azonban kifejezetten ezek kezelésére készült. A Windowshoz kidolgozott béta egyelőre nélkülöz néhányat a Macen futó szoftver adottságai közül, így például nem lehet vele zenei hátterű vetítéseket alkotni webes HTML formátumban. A 6,9 MB helyet foglaló béta szoftver a http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/ oldalról tölthető le, és Windows XP SP2 rendszert, 768 MB memóriát, illetve minimum 1 GB szabad merevlemezhelyet igényel.
Kulcsszavak: Windows Adobe

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50