A Cisco újdonságokkal a szolgáltatók "élményszolgáltatókká" válnak

forrás Prim Online, 2006. szeptember 1. 11:36
A triple-play-t használó ügyfelek ma már egységesen magas színvonalat várnak el a hálózatoktól otthon, a munkahelyükön és utazás közben egyaránt. A „hálózati életmódhoz” szükséges integrált szolgáltatáselérés bevezetésénél egyre kevésbé a hozzáférési technológia a kérdés; sokkal inkább azon múlik sikere, milyen szolgáltatási színvonalat tapasztal nap mint nap a felhasználó. Mivel szinte bármilyen IP-képes készülék egyaránt alkalmas lehet hang-, video- és adatátvitelre, a szolgáltatók egyre inkább „élményszolgáltatókká” válnak, amelyek konvergált és vezeték nélküli hálózatokon keresztül számos szolgáltatást juttatnak el felhasználókhoz, független attól, hogy ők milyen végberendezésen – asztali vagy mobil számítógépen, mobiltelefonon, szórakoztató elektronikai eszközökön fogadják a multimédiás tartalmat.
A szolgáltatók a Cisco IP NGN (Cisco IP Next Generation Network, új generációs IP hálózat) architektúráján keresztül biztosíthatják ügyfeleiknek a multimédiás szolgáltatásokat. A Cisco IP NGN az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapuló szolgáltatások fejlesztését és bevezetését teszi lehetővé.

A konvergens szolgáltatások képesek a hang-, a kép- és az adatátvitelt akár az úton lévő vagy helyüket változtató felhasználóknak is folyamatosan biztosítani. A Cisco Service Exchange Framework (SEF) keretrendszer intelligensebb alkalmazás és előfizető szintű szolgáltatásszabályozást valósít meg, amellyel hatékonyabb és nyereségesebb hang-, video- és adatátviteli szolgáltatások építhetők ki az egységes vezetékes és mobil (FMC) hálózatokon.

Továbbfejlesztett routerek

A Cisco Systems jelentős fejlesztéseket jelentett be a 7600-as sorozatú útválasztócsaládjához. Az innovatív megoldások között szerepel a videoszolgáltatások hatékonyságát növelő multicast kapcsolatengedélyezés (Connection Admission Control – CAC), valamint egy integrált video/IPTV minőségfigyelő modul, amely a magas színvonalú videoszolgáltatások színvonalát hivatott tovább javítani.

Egy másik újdonság, hogy az Ethernet-hálózatokhoz kidolgozott új, szabványokon alapuló üzemeltetési, rendszeradminisztrációs és karbantartási (OA&M) funkcióknak köszönhetően javult valamennyi Ethernet alapú szolgáltatás minősége és stabilitása. A nagyvárosi kiterjesztett (mesh) Wi-Fi hálózati csomópontokhoz integrált, vezeték nélküli szolgáltatásmodul (WiSM) révén pedig a szolgáltatók hatékonyabban bővíthetik szolgáltatásaik körét meglévő 7600-as sorozatú útválasztóikkal.

A Cisco 7600-as sorozatú útválasztóiba integrált multicast kapcsolatengedélyezéssel (CAC) még akkor is kiváló minőségű szolgáltatás biztosítható, ha a videoszolgáltatás iránti igény hálózati túlfoglaláshoz vezetne, ami az IPTV-rendszerek elterjedésével és az előfizetők számának emelkedésével a jövőben egyre gyakoribbá válhat. A CAC-vezérléssel a szolgáltatók elkerülhetik, hogy a hálózatot tartósan arra a sávszélességre kelljen méretezniük, ami a néha fellépő terhelési csúcsok kezeléséhez szükséges. Az új technológia csökkenti a tőkeráfordítást, és a felhasználók is színvonalasabb szolgáltatásokhoz jutnak.

A Cisco a 7600-as sorozatú útválasztókból már 30 ezernél is többet szállított olyan szolgáltatókhoz, mint az AT&T, a BellSouth, a China Telecom, a COLT, a Cox Communications, a neuf cegetel, a Tata, a Time Warner Telecom, a Vodafone és a Video Networks Limited (VNL).

„Szuper router” már 50 szolgáltatónál

A bevezetése óta eltelt két év során több mint 50 szolgáltató választotta a Cisco IP alapú új generációs hálózati architektúrájának (IP NGN) központi szoftverplatformjaként ismert, piacvezető CRS-1 Carrier Routing System rendszert. A termék bemutatásának első évfordulóján tizenhárom szolgáltatóról számolt be a vállalat, így azóta több mint háromszorosára nőtt a CRS-1 ügyfélköre. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szolgáltatók egyre inkább a hálózatok, a szolgáltatások és az alkalmazások konvergenciájára törekednek, hogy elősegítsék a „triple play” (adat, hang és videó) jellegű szolgáltatások elterjedését.

A Cisco CRS-1 az első szolgáltató-szintű útválasztórendszer, amely üzem közben akár 92 terabit/másodperces teljesítményre is méretezhető. Ezzel kellő mértékben garantálja a szolgáltatók beruházásainak értékállóságát, és megbirkózik a videoátvitelt is kezelő, többszolgáltatásos működéssel is, amely az előrejelzések szerint rövidesen az IP-adatforgalom jelentős növekedéséhez vezethet. A Cisco CRS-1 révén a szórakoztató és az üzleti szolgáltatások egyetlen hálózaton egyesíthetők. Egyedülálló szolgáltatáselkülönítési architektúrája révén a szoftver a rendszeren belül szolgáltatásonként vagy ügyfelenként külön kezeli az adatforgalmat és hálózatvezérlést.

A CRS-1 felhasználói között megtalálható többek között a BT, a Cable & Wireless, a China Telecom (ChinaNet), a China Education and Research Network (CERNET), a Softbank Yahoo! Swisscom, a Shanghai Telecom és a Telstra.
Kulcsszavak: hálózat VoIP iptelefon Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09