3 rétegű duplaformátumú kéklézeres DVD lemezek

Kiss Ádám Zoltán, 2006. szeptember 12. 07:59
A HD DVD ipari tömörülés egyik vezető ereje, a Toshiba bemutatott egy teljesen új elképzelésen alapuló háromrétegű DVD lemezt, mely újfajta kéklézeres, és hagyományos piroslézeres felvételek rögzítésére is képes.
A jelek szerint mindig van teljesen új a nap alatt, mikor már mindenki ismerni vélte a következő generációs hordozókat, a Toshiba egy oldalon helyezett el két teljesen eltérő adathordozó réteget, ezek egyike ráadásul dupla. A hivatalosan új, HD DVD / DVD formátumot nyitó lemez vagy egy kétrétegű 30 GB-os HD DVD és egy egyrétegű 4,7 GB-os DVD felületet, vagy egy 15 GB-os HD DVD réteget, és egy kétrétegű 8,5 GB-os DVD képes hordozni.

A lemez egyik fő előnye, hogy képes választ adni a nagy filmstúdiók aggodalmára, milyen formátumban adják ki az új filmeket, ha sem az új HD DVD-s, sem a régi DVD-s vevőközönséget nem szeretnék elveszíteni, ráadásul nem akarnak tonna számra lemezeket gyártani. A másik nagy előny, hogy a HD DVD technológia hagyományosabb mivolta miatt a gyártók minimális módosítással, nagyon gyorsan át tudnak térni az új formátum nyomására. További kedvező hatása a megoldásnak, hogy a különböző formátumokat külön lemezoldalon elhelyező megoldásokkal szemben a korongok mára megszokott garfikai kidolgozása továbbra is megmarad. Elképzelhető tehát, hogy megszületett az az átmeneti formátum, mely a várhatóan kínosan elhúzódó kéklézere áttérés idejére éveken át polcainkon fog pihenni.
Kulcsszavak: HD DVD DVD Toshiba

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50