Az AMD után az Intel is megnyitja processzorcsatlakozó-platformját

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 28. 21:01
Az Intel az AMD „Torrenza” nevű kezdeményezésére válaszul szintén megnyitja a különféle technológiai cégek előtt szerverprocesszorai csatlakozóplatformját, miáltal lehetséges lesz társlapkák Xeon csatlakozón keresztül történő működtetése.
A közvetlenül az előoldali busz interfészt (FSB) használó processzorcsatlakozó-technológia jóval gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé a PC-konfiguráció egyes elemei között, mint a jelenleg alkalmazott PCI Express, ami nyilvánvaló előnyt jelent az összes érdekelt fél számára. Az Intel azt is bejelentette, hogy szintén az AMD nyomdokain haladva, licencdíj fejében elérhetővé teszi lapkakészlet-platformját is. A vezető csipgyártó fő célja, hogy megfelelő alternatívát kínáljon az AMD Opteron környezetet oly népszerűvé tevő HyperTransport adatátviteli technológiával szemben, amely a Torrenza kezdeményezés részeként néhány hónapja már nyitva áll a külső cégek számára. Az FSB platform megnyitásával egy időben az Intel lépéseket tesz a memória-kontrollerek közvetlenül a processzorokra történő integrálására, ami már évek óta működik az AMD Opteron CPU-k esetében.

Az AMD egy hete jelentette be, hogy a májusban beindított Torrenza kezdeményezés keretében, licencdíj ellenében más csip- és számítógépgyártók rendelkezésére bocsátja processzorcsatlakozó-technológiáját. Ennek keretében az egyébként az Opteron, vagy Athlon CPU-khoz kifejlesztett processzorcsatlakozót hozzáférhetővé teszi a számítógépekhez kiegészítő (például grafikus vagy speciális kalkulációkra tervezett) csipeket gyártó cégek számára. Az AMD jövő évre ígéri az első társprocesszoros rendszerek megjelenését, amelyek kezdetben valószínűleg speciális feladatokra épített szerverek lesznek.
Kulcsszavak: Intel processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09