Civilek a hírgyártásban - Internet Hungary 2006

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 19. 08:51
A Tihanyban zajló Internet Hungary 2006 konferencia szerdai programjai sorában többek közt a Civilek a hírgyártásban elnevezéssel rendeztek fórumot.
Információk sokasága kerül ki a civil szférából is, de nem tudni, van-e a nem hagyományos forrásból származó hírekre fogadókészség a szerkesztőségekben és a hírügynökségeknél - fogalmazott vitaindítójában a beszélgetés moderátora.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) Zrt. nyitott ebben a kérdésben, de rögtön hozzá kell tenni, hogy egy hírügynökségnek törvényben meghatározott kötelessége a megbízhatóság - mondta a fórumon Vince Mátyás, az MTI elnöke. Hozzátette: a civil forrásokból érkező információkat ezért "háromszoros óvatossággal" kell kezelni.

Kulcsszó tehát az ellenőrzés - hangsúlyozta Vince Mátyás, aki arra is rámutatott: az MTI nem egyszerűen csak nyitott ebben a témában, hanem másfél éve már létre is hozta azt a központi szerkesztőségét, amelynek egyik feladata éppen az, hogy fogadja azokat az információkat is, amelyeket nem a hivatásos újságírók "szállítanak".

A hírügynökség honlapján szerepel továbbá a Van egy hírem az MTI
 számára feliratú ikon is, amelyen keresztül bárki információt küldhet a szerkesztőségeknek - hívta fel a figyelmet egy különleges lehetőségre az MTI elnöke.

Vince Mátyás kiemelte, hogy az interneten olvasható blogokat - vagyis folyamatosan vezetett szubjektív naplókat és kommentárokat - már most is pásztázzák, megvizsgálva, van-e a bennük közölteknek hírértéke, de szerinte a jövőben "a lehetséges szakértők körébe bejön majd a blogíró is". Megjegyezte: még nem tartunk ott, mint Amerika, de szerinte eljutunk oda, hogy lassan erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy "kvázi plusz tudósítóink legyenek a blogolók személyében".

Weyer Balázs, az Origo internetes újság főszerkesztője csatlakozva Vince Mátyáshoz szintén azt hangsúlyozta: a blogírás új lehetőség arra, hogy valaki "szakértővé építse fel magát".

Közlése szerint az interneten nem lenne értelme a saját tudósítói hálózat kiépítésének, viszont a világ szinte minden országában meg lehet találni ott élő magyarok blogjait, s inkább tőlük vesznek át híreket. A blogírók néha "direkt megrendelésre is dolgoznak" - jegyezte meg a főszerkesztő.

Kert Attila, a Magyar Televízió (MTV) hírigazgatója is fontosnak nevezte, hogy a közlésről az döntsön: tudják-e ellenőrizni a nem saját forrásukból érkezett információt. Szerinte a helyzet egyébként ugyanaz, mint tíz éve: akkor is kaptak információkat névtelen levélben vagy telefonon, most pedig ezek mellé a források mellé a névtelen e-mailek is csatlakoztak. Hozzátette: számukra is döntő jelentőségű az ellenőrzés, s ha beérkezik hozzájuk például egy felvétel, az az első feladatuk, hogy megállapítsák: valódi-e az vagy hamisítvány.

Az MTV hírigazgatója emlékeztetett arra, hogy az augusztus 20-ai fővárosi viharral kapcsolatosan számos amatőr felvételt, de neki - mint mondta - e korszak nyitányát a 2004. augusztus 6-ai törökbálinti lőszerraktár felrobbanása jelentette, amikor is pillanatokon belül mintegy ötven képpel jelentkeztek civilek az MTV-nél.

Mióta a telefont és a kamerát egy szerkezetben, a mobiltelefonban egyesítették, azóta 3-4 millió ember sétál fotófelszereléssel, kamerával a zsebében, ezért egyre közelebb van az, hogy minden fontos történés minden egyes adott pillanatáról felvétel készüljön - mondta az Internet Hungary 2006 tihanyi fórumán az MTV hírigazgatója.

Az Internet Hungary 2006 konferencián Tihanyban egy másik fórumon arról is szó esett, hogy a hagyományos médiabiznisz már az online környezetben is helyet kér magának. A témáról szóló fórum moderátora Nagyistók Tibor (MTV) volt, a beszélgetésben részt vett Mucsányi Mariann (InfoRádió), Nyirő András (Ringier) és Schönléber Zoltán (RTL Klub).

Nagy érdeklődést váltott ki a Hálózat gyermekei - gyermekek a hálózaton, valamint a Fizetések mobillal elnevezésű fórum. Szó volt az RRC06-os konferencián szerzett digitális frekvenciák sorsáról, illetve arról, hogy az eurót vagy a digitális televíziózást vezetik-e be hamarabb Magyarországon.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05