Az Alcatel-Lucent tavalyi éve: visszaesés, de nagy remények

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 24. 09:38
A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész  második számú távközlési berendezésszállítója - kedden körülbelül nulla üzemi eredményt jelentett előzetes becslésként az utolsó negyedévről, 4,42 milliárd eurós forgalomból.
A becslés formai, mert közös mérleg csak decembertől készül. Ugyancsak formailag - vagyis a két céget számtanilag összegezve - az üzemi eredmény 2005 utolsó negyedében 570 millió eurónak felelt meg, a forgalom pedig 5,25 milliárd eurónak, vagyis azóta a bevétel, közösen számítva, 15,8 százalékkal csökkent.

Ugyancsak formai összehasonlításul közölték, hogy ezzel a tavalyi közös üzemi eredmény 1,04 milliárd euró lett volna a 2005-ös 1,41 milliárd után, miközben a forgalom 18,3 milliárd euróra csökkent 18,6 milliárdról. Ezek az adatok nem tartalmazzák a vállalategyesülés költségét, de tartalmazzák az időközben eladott műholdrészleg teljesítményét.

A teljes, egyszeri tételekkel együtt számolt negyedik negyedévi üzemi eredményt 120 millió euróra becslik most a csoportnál, 3,87 milliárd eurós bevételből. Az egész évi közös üzemi eredményt 710 millió euróban, a forgalmat 12,3 milliárd euróban összesítették formailag, a műholdrészleg időközi leszámításával.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies tavaly április elején jelentette be egyesülését, megalakítva a világ második számú távközlési hálózatépítőjét. Az első helyezett a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems. Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adó előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben. A keddi előzetes beszámolóban gyorsuló forgalom- és eredménynövekedést ígértek erre az évre.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

Ugyancsak április elején közölték, hogy az Alcatel átadja a műholdrészlegét az ugyancsak francia Thales védelmi elektronikai gyártónak, cserébe megkapja a Thales 21,6 százalékát, miután addig 10 százaléka volt a Thalesben. Ezzel a francia állam része 27,1 százalékra csökkent a Thalesben az addigi 31,3 százalékról.

  •                                

Az Alcatel a maga részéről 155 millió eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, 41,7 százalékkal kisebbet a 2005-ös harmadik negyedévi 266 milliónál. A második negyedévi 180 milliótól is elmaradt az eredmény, és éves összehasonlításban felgyorsult a visszaesés: az első negyedévben 17 százalékkal, a másodikban 8,2 százalékkal volt kisebb az adózott az eredmény az egy évvel korábbitól.

Az ütemvesztést ismét a termékváltás és a terjeszkedés költségeivel és azzal indokolták, hogy a második generációs mobilberuházások lassan a fejlődő országokban is kimerülnek. Az átalakítás eredményeképpen viszont nő a cég vezető előnye a szélessávú, internetprotokoll-alapú hármas, tévé-, telefon- és internetkapcsolatot lehetővé tevő vezetékes hálózati berendezések piacán, írták a beszámolóban.

Ennek köszönhetően a vezetékes üzletág a 2005-ös harmadik negyedévben kezdte növelni bevételét, előtte négy éven át folyamatosan csökkent a forgalma.

Az üzemi eredmény, 258 millió euró, 7,2 százalékkal kevesebb volt a 2005-ös harmadik negyedévi 278 milliónál.

A bevétel 1,4 százalékkal 3,335 milliárd euróra nőtt 3,289 milliárdhoz képest. E növekedés üteme is jócskán lassult az első negyedévi 17,6 százalékról és a második negyedévi 7,6 százalékról.

A vezetékes üzletágban a bevétel 6,3 százalékkal 1,363 milliárd euróra nőtt, a mobilüzletágban 9 százalékkal 994 millió euróra csökkent. A belső - vállalati, közlekedési - távközlési berendezésekből a bevétel 7,9 százalékkal 1,001 milliárd euróra nőtt.

  •                                

2005-ben az Alcatel adózott eredménye 61,46 százalékkal 930 millió euróra nőtt a 2004-es 576 millióról.

Az üzemi eredmény 1,189 milliárd euróra nőtt 1,179 milliárdról, a nettó bevétel 7,3 százalékkal 13,135 milliárd euróra emelkedett 12,244 milliárdról.

2005-ről részvényenként 0,16 eurós osztalékot fizettek.

Az Alcatel már 2004-ben is javította helyzetét, de még nem fizetett osztalékot.

2004-ben az adózott eredmény a korábbi - nem IFRS-szabványú - beszámoló szerint 281 millió euró lett a 2003-as 1,94 milliárd eurós veszteség után. A pénzforgalmi többlet 978 millió euróra gyarapodott 449 millióról, a nettó értékesítés 12,27 milliárd euróra nőtt 11,61 milliárdról.

A 2003-as eredményeket is módosították a 2004-es beszámolóban, leszámítva a száloptikai tevékenységet, a mobilkészülék-gyártást és más tevékenységeket, amelyeket 2004-ben kivettek a csoportmérlegből. Az Alcatelnél 2004. áprilisban közölték, hogy a kínai TCL céggel vegyes vállalatot alapítottak mobilkészülékek gyártására. Az Alcatelnek 45 százaléka van a közös cégben, TCL-részvényekre való átváltás opciójával, 55 százalék pedig a kínai partneré, amely 55 millió eurónak megfelelő készpénz-befektetéssel járult hozzá az alapításhoz. Az Alcatel 45 millió eurót fektet be, és a közös vállalatba vitte a mobiltelefon-üzletágát. A japán-svéd Sony Ericcson után ez volt a második európai próbálkozás olcsóbban termelő ázsiai partnerrel vegyes vállalatban föllendíteni a készülékgyártást - a jelek szerint sikerrel -, amely az Alcatelnél korábban veszteséges volt.

Az Alcatel, háromévi sorozatos veszteség után, a 2004-es első negyedévtől ismét nyereséges, mindenekelőtt a mobilhálózati és a szélessávú berendezések iránti keresletnek köszönhetően.
Kulcsszavak: +mérleg Lucent Alcatel

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05