Nagy teljesítményű 8- és 16 magos Sun CPU-k

Széll Zoltán, 2007. február 7. 19:27
A Sun Microsystems tegnap bejelentette, hogy befejezte a ’Victoria Falls’, a Niagara 2 processzor egy változatának tervezését - szerverekhez. A két, többmagos lapka szállítása rendszerekben 2008 első felében kezdődik.
A Sun egy évvel ezelőtt lépett a nyilvánosság elé mikroprocesszor fejlesztési terveivel és stratégiájával, amelynek középpontjában a sokmagos (8- és 16)l processzorok állnak. A vállalat már az elmúlt év elején megkezdte az első generációs Niagara (kereskedelmi neve: UltraSparc T1). Szállítását a T1000 és T2000 szerverekben.

 A Niagara 2 - a Niagara utódja - szállítása szerverekben 2007. második felében indul. A Sun az ipari elemzők részére tartott tegnapi konferencián megerősítette terveit, amely szerint a Victoria Falls 2008.-ban kétprocesszoros szerverekben érkezik. A lapkákat használó 1,75 hüvelykes (44mm) prototípus szerver látható volt a rendezvényen.

 Az új 8- és 16 magos processzor alapú rendszerek teljesítménye az UltraSparc IIIi alapú szerverek teljesítményéhez viszonyítva a következő: az első generációs Niagara alapú rendszerek teljesítménye az utóbbiakénál 14-szer, az egylapkás Niagara 2 alapú rendszereké 32-szer, míg a kétprocesszoros Victoria Falls rendszereké 65-ször nagyobb.

 A Sun a szerverek teljesítményét ú. n. „áteresztőképességben” mérte. Ez a teszt azt méri, hogy, a szerver hány tranzakciót bonyolít le egy meghatározott idő alatt. A Niagara lapkákat elsősorban az ilyen feladatokhoz tervezték. Mind a nyolc mag négy egyidejű utasítás-sorozatot képes végrehajtani. Ezeket a sorozatokat szálnak (thread) nevezik.

 A Niagara 2 nyolc egyidejű szálat képes végrehajtani magonként, vagyis a 8 mag, együtt 64 szálat. A Victoria Falls 128 szálat hajt végre egy 1,75 hüvelykes (44mm) rendszerben. Az ilyen fiókokkal teljesen feltöltött rack szekrény több mint 5000 programszálat képes egyidejűleg kezelni. A Sun az összes nagy mikroprocesszor fejlesztő- és gyártó cég közül a legnagyobb lépesekkel halad előre a többmagos- és többszálú mikroprocesszorok fejlesztésében. Az IBM Power5+ és Power6 processzorok, az Intel Xeon és Itanium processzorok négy programszálat hajtanak végre lapkánként, míg az Advanced Micro Devices nyáron érkező négymagos ’Barcelona’ lapkák szintén négyet (magonként egyet).

 A Sun a nagy teljesítményű (high end) szerverekhez a Rock lapkát fejlesztette, amely nagyon gyorsan hajtja végre az egyes szálakat. A 16 magos Rock alapú rendszerek szállítása 2008. második felében kezdődik. A vállalat, azonban azt még nem hozta nyilvánosságra, hogy egy mag hány szálat képes kezelni.

 A Niagara alapú pengeszerverek 2007. első felében kerülnek piacra, míg a Victoria Falls  pengeszervereket 2008. első felében lehet majd megvásárolni.

 A Sun partnerével a Fujitsuval, közösen fejleszti az APL (Advanced Product Line = fejlett terméksor). szerversort, amelyek szintén 2007. első felében kerülnek forgalomba. Teljesítményük a Sun UltraSPARC IV+ processzor alapú rendszerekének az 1,5-szerese. A Rock alapú rendszerek ezeknél 16-szor nagyobb teljesítményt szállítanak.
Kulcsszavak: szerver processzor Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09