Kulcs a PDF formátumban előállított állományok hitelesítéséhez

forrás Prim Online, 2007. február 27. 12:07
A NetLock Kft. PDFSigno szoftvere lehetővé teszi a PDF formátumban előállított elektronikus állományok kliens oldalon történő gyors, és költséghatékony hitelesítését.
A NetLock Kft. bemutatta PDFSigno szoftverét, amely a PDF formátumban előállított elektronikus állományok kliens oldalon történő gyors, és költséghatékony hitelesítését teszi lehetővé Windows-os környezetben. A NetLock szoftverével aláírt dokumentumok, szerződések hitelesnek tekinthetők, teljes mértékben megegyeznek az egy vagy két tanú által aláírt okiratokkal és interneten keresztül, egyszerűen továbbíthatóak a másik fél számára.

Napjainkban egyre többször PDF állományként mozognak az ajánlatok, szerződéstervezetek, számlák a gazdasági szereplők, szervezetek és partnereik között, hiszen egy dokumentum PDF formátumba történő konvertálása gyors, egyszerű folyamat, emellett rengeteg előnnyel jár. A nemzetközi szabványnak köszönhetően a legkevésbé torzítja az eredeti szövegszerkesztett dokumentum megjelenését, független a számítógép operációs rendszerétől, az alkalmazott szerkesztő programtól, illetve a megjelenítő képernyőtől és a nyomtatótól.

„A PDF formátumban előállított dokumentumok könnyen kezelhetők, de legtöbbször hiányzik róluk a hitelesítés, így nem tekinthetők jogilag elfogadott okiratoknak. A PDFSigno szoftver elektronikus aláírással és időbélyegzővel látja el a PDF fájlokat, amelyek ezáltal gyorsan és költséghatékonyan válnak hitelessé” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. „A vállalatok hosszútávú versenyképességéhez és hatékonyságuk növeléséhez elengedhetetlenül szükséges az ügyviteli folyamatok elektronizálása, hiszen az elektronikusan továbbított dokumentumokkal nem csak az idő, hanem a nyomtatási- és a postaköltség is megtakarítható, nem beszélve a digitális példányok hely- és költségtakarékos tárolásáról” – tette hozzá Rózsahegyi Zsolt.

A PDFSigno által hitelesített PDF fájlok ellenőrzése nagyon egyszerűen elvégezhető a teljesen ingyen hozzáférhető, magyar nyelven is telepíthető, széles körben elterjedt Adobe Acrobat Reader legfrissebb verziójával. Ennek megfelelően egyik félnek sincs plusz költsége a hitelesített dokumentumok ellenőrzésének tekintetében. A PDFSigno nem csak egyesével, hanem tömegesen, akár több száz PDF fájlt képes aláírni rövid idő alatt. Az aláírt PDF fájlokon vizuálisan is megjelenik az aláírás logója, amelynek pozíciója a hitelesítés megkezdése előtt beállítható. Az PDF fájlban megjelent aláírási „kép”-re kattintva az aláírás és időbélyegzés hitelessége könnyedén ellenőrizhető.

A PDFSigno nem csak különállóan, hanem csomagban is megvásárolható. Az eDoc csomag a PDF állományok hitelesítéséhez szükséges további komponenseket is tartalmaz, így alkalmas a jogszabály által előírt feltételeknek megfelelő PDF formátumú elektronikus számlák hitelesítésére is.

„Az eDoc csomagot azoknak is ajánljuk, akik most kezdenek megismerkedni az elektronikus aláírás használatával. A csomag használata révén könnyedén elsajátíthatók az elektronikus hitelesítésre vonatkozó alapvető felhasználói ismeretek, így azoknak a szervezeteknek is előnyös lehet, amelyek jelenleg még csak tervezik komolyabb (pl.: ügyviteli rendszerhez illesztett) elektronikus aláíró rendszer bevezetését” – mondta Nagy Zsolt, a NetLock Kft. PKI tanácsadója.

Az eDoc csomag tartalmaz egy fokozott biztonságú aláíró tanúsítványt a dokumentumok hitelesítéséhez, egy chipkártyát a tanúsítványok tárolásához, használatához, egy USB kártyaolvasót a chipkártya használatához, illetve naptári negyedévenként 250 db időbélyeget, amely a dokumentumok adott időpontbani létezésüket igazolja. További előnye, hogy olyan tanúsítvánnyal is választható, amely közigazgatási hatósági ügyintézés során is használható.

A csomag nem helyettesítheti a komplett elektronikus számlázási megoldást, de lehetőséget nyújt az előállított PDF formátumú elektronikus számlák törvényben meghatározott módon történő hitelesítésére. Az elektronikus számla ugyanis akkor alkalmas adóigazgatási azonosításra, ha az adóalany az elektronikus számla eredetének hitelességét, tartalmának teljességét, megváltoztathatatlanságát, sértetlenségét, értelmezhetőségét (olvashatóságát), a jogosultak általi hozzáférhetőségét, valamint a jogosulatlan hozzáférés, módosítás, törlés vagy megsemmisítés elleni védelmét a kibocsátáskor és a számla megőrzése külön jogszabály által előírt időtartam alatt is biztosítja.
Kulcsszavak: e-signo pdf NetLock

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50