Microsoft-Novell: újabb részletek a műszaki megállapodásról

forrás Prim Online, 2007. március 2. 10:30
A Microsoft és a Novell újabb részleteket tett közzé műszaki fejlesztési ütemtervükről, továbbá ismertették, milyen előnyöket kínál ez az együttműködés az ügyfelek számára. A Microsoft és a Novell négy – a nagyvállalati ügyfelek aktuális problémáit lefedő – technológiai területen fogott közös fejlesztésbe: a virtualizáció, a virtuális és valódi kiszolgálók felügyeletére használható webszolgáltatások, a címtárak és személyazonosságok együttműködése és a dokumentumformátumok kompatibilitása terén.
„A Microsoft-Novell fejlesztési ütemterv első lépéseként, az ügyfeleknek tett ígéreteknek megfelelően, mindkét vállalat az együttműködésre építve fejleszt valódi, termékspecifikus megoldásokat” – nyilatkozta Al Gillen, az IDC rendszerszoftver-kutatási alelnöke. „A Microsoft és a Novell novemberi bejelentésének nagy lehetőségeit csak termékspecifikus fejlesztési tervvel lehet hatékonyan megvalósítani, hiszen így az ügyfelek előre tudhatják a termékek megjelenési időpontját és a várható technológiai előnyök is realizálódnak számukra” – tette hozzá Al Gillen.

Virtualizáció

A Microsoft és a Novell közösen fejlesztenek ki a Linux és Windows Server rendszerekhez egy olyan virtualizációs megoldást, amely segíti a heterogén adatközpontokban található kiszolgálók terhelésének optimalizálását. A Novell és a Microsoft közötti virtualizációs együttműködési megállapodás eredményeként létrejövő technológia célja, hogy az ügyfelek számára lehetővé tegye:

A Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 futtatását virtuális vendégrendszerként a Microsoft Virtual Server 2005 R2 Service Pack 1 egy jövőbeli szervizcsomagján
A SUSE Linux Enterprise Server 10 futtatását a Microsoft Windows Server következő, „Longhorn” kódnevű verzióján a Windows Server virtualizációs technológiájának használatával olyan vendégrendszerként, amely értesül a befogadó operációs rendszerről

A Windows Server „Longhorn” futtatását paravirtuális vendégrendszerként a SUSE Linux Enterprise Server 10 verzión a Linux operációs rendszerbe épített Xen virtualizációs technológia használatával

A virtualizációs megoldások 2007-ben jelennek meg.

Webszolgáltatás-alapú felügyelet

A Microsoft és a Novell a közösséggel együttműködve szeretné egyszerűsíteni a vegyes, Windows-SUSE Linux Enterprise (valós és virtuális) környezetek felügyeletét, hogy a csoportmunka olyan szabványalapú megoldásokon folyhasson, amelyek kivételes skálázhatóságot és rugalmasságot biztosítanak a vegyes forráskódú környezetek felügyeletéhez.

A Webszolgáltatás-alapú felügyelet (WS-Management) specifikáció támogatja a Distributed Management Task Force (DMTF) kezdeményezését, amely biztosítja a modellfüggetlen felügyeleti erőforrások webszolgáltatás-protokollokon keresztüli elérését. A Novell a nyílt forráskód közösséggel együttműködve fejleszti a WS-Management specifikáció nyílt forráskódú megvalósítását. A Novell ZENworks Orchestrator és a Microsoft System Center Operations Manager 2007 már tartalmazni fogja a WS-Management technológiát.

Címtárak és személyazonosságok együttműködése

A Microsoft és a Novell a címtár- és személyazonosság-felügyeleti termékek és technológiák közötti együttműködést szeretné erősíteni. A fejlesztés során olyan szabványalapú protokollokat használnak fel, amelyek célja a Novell eDirectory vagy Microsoft Active Directory rendszerrel felügyelt informatikai erőforrások fejlettebb hozzáférés-szabályozása.

A Microsoft és a Novell számos, az együttműködést bemutató anyagot (demo-t) készít, amelyben a két vállalat technológiai megoldásainak és termékeinek kompatibilitását hangsúlyozzák. E közös munka részletesebb fejlesztési ütemterve 2007 első felében jelenik meg.

Dokumentumformátumok kompatibilitása

A korábbi bejelentésnek megfelelően a Microsoft és a Novell lehetővé teszi az irodai alkalmazások problémamentes együttműködését. A Novell a Microsofttal és más vállalatokkal közösen egy olyan nyílt forráskódú projekten dolgozik, amelynek célja, hogy létrehozzanak egy kétirányú fordítót az OpenOffice.org által támogatott OpenDocument formátum (ODF) és a Microsoft Office alapértelmezett fájlformátuma, az Open XML között.

A Microsoft februárban bejelentette az Open XML/ODF adatfordító elérhetőségét a 2007 Microsoft Office System, a Microsoft Office 2003 és a Microsoft Office XP szoftverekhez. A Novell pedig a közeljövőben tervezi megjelentetni az OpenOffice.org Novell-kiadásához készült Open XML/ODF adatfordító szoftvert. A dokumentumfordítók az első eredményei a Microsoft és a Novell műszaki együttműködésének. A Novell is és a Microsoft is folytatja a fordítófejlesztési projektet, hogy a jövőben a táblázatokra és a bemutatókra is ki tudják terjeszteni újításaikat.

Elkötelezettség az együttműködés iránt

„Ügyfeleink többsége vegyes forráskódú környezetekkel rendelkezik, és azt szeretnék, hogy platfomszállítójuk vállaljon felelősséget a különböző rendszerek együttműködéséért” – nyilatkozta Jeffrey Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki igazgatója. „Erről szól a Microsoft vállalattal kötött műszaki együttműködési megállapodásunk. Közösen dolgozunk a Windows és a SUSE Linux Enterprise közötti valódi együttműködés megvalósításán, és együtt nyújtunk terméktámogatást ügyfeleink részére” – tette hozzá Jeffrey Jaffe.

„A Microsoft és a Novell azért fogott össze, hogy új megoldásokat hozzanak létre a virtualizáció, a címtárak, a rendszerfelügyelet és az irodai alkalmazások formátumainak területén” – mondta Bob Muglia, a Microsoft szerver- és eszközüzletágának vezető alelnöke. „Munkánk célja az adatközpontok költségcsökkentése és rugalmasságának javítása, így ügyfeleink az informatikai rendszerek felügyelete helyett az üzletvezetésre koncentrálhatnak” – tette hozzá Bob Muglia.

A Microsoft-Novell megállapodás

2006. november 2-án a Novell és a Microsoft több megállapodást is bejelentett, amelyek keretében közösen fejlesztenek, vezetnek be és támogatnak új megoldásokat. Ezek a megoldások hatékony, új virtualizációs lehetőségeket, valamint a Microsoft és a Novell termékeinek jobb együttműködését kínálják, emellett a két vállalat teljeskörű terméktámogatást nyújt ügyfeleinek. Az öt évre szóló egyezmény részeként a Microsoft olyan tanúsítványokat használhat, értékesíthet, illetve szállíthat, amelyek megvásárlásával az ügyfelek a SUSE Linux Enterprise Server frissítésére és műszaki támogatására vonatkozó előfizetést is kapnak a Novelltől.

A bejelentés óta több mint 35 000 új, a SUSE Linux Enterprise Server megoldáshoz három éves időszakra támogatást nyújtó előfizetést aktiváltak a Microsoft és a Novell együttműködés keretein belül. A Microsoft és a Novell közötti együttműködési megállapodás előnyeit elsőként kihasználó vállalatok között van az AIG Technologies, a Deutsche Bank AG, a Credit Suisse és a Wal-Mart Stores Inc.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09