Közös európai meteorológiai riasztórendszer

Milkovits Gábor, 2007. március 25. 08:27
Az Európai Unió 21 tagállama, köztük hazánk egy olyan közös meteorológiai riasztórendszert hozott létre, amely egy weboldalon egyszerű ikonok segítségével nyújt naprakész információt az érintett országokban jelentkező időjárási veszélyhelyzetekről.
A http://www.meteoalarm.eu oldalon a jobb fölső sarokban kiválaszthatjuk a magyar nyelvet is, és máris gyorsan és egyszerűen tájékozódhatunk a minket érdeklő időjárási információkról. Az időjárási helyzet veszélyességét egy ötfokú, fehértől a pirosig terjedő színskála jelzi országonként a térképen, az ikonok pedig tíz fő jelenséget jelölnek, a széltől és esőtől az erdőtűzön át a lavináig.

A rendszert a madridi Nemzetközi Meteorológiai Konferencia ideje alatt helyezték üzembe, ahol Tomas Molina, a Rádiós és Televíziós Meteorológusok Szövetségének (IABM) elnöke arról beszélt, hogy miközben az előrejelzési módszerek egyre pontosabbak, a lakosság gyors riasztása igen gyakran akadályokba ütközik. Molina, illetve Michael Staudinger a Meteolarm műszaki igazgatója, Dieter Schiessl, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) képviselője, valamint Francisco Cadarso, a Spanyol Országos Meteorológiai Intézet főigazgatója egyaránt kihangsúlyozták, hogy a távol-keleti Cunami, vagy az Amerikát sújtó Katrina hurrikán közel sem követeltek volna ennyi emberéletet, ha a lakosság gyors és megbízható tájékoztatást kap a közelgő természeti csapásokról. A Meteoalarm ezt a szerepet hivatott betölteni, remélhetőleg minél nagyobb sikerrel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50