Az E-Group dokumentum-menedzsment rendszere a CeBIT-en

forrás Prim Online, 2007. április 3. 09:05
Az E-Group az egyik legrangosabb nemzetközi informatikai szakkiállításon, a CeBIT 2007 konferencián is bemutatta az elektronikus aláírás témakörben a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékével közösen kialakított dokumentum-menedzsment rendszerét.
Az E-Group a „Join The Vision” mottójú kiállításon azt az elképzelését vázolta fel, hogy hogyan lehet integrációs és aláírással kapcsolatos elemi folyamatokat - például aláírás, hitelesség ellenőrzés, archív időbélyegzés, archiválás - a lehető legmagasabb absztrakciós szinten kialakítani, a felhasználó számára a lehető legegyszerűbb használhatóságot biztosítva.

Amikor nagyjából az ezredforduló felé az E-Group egy digitális aláírással kapcsolatos nyugdíjpénztári rendszert indított el, még senki sem sejtette, hogy a felhasználó által aláírt elektronikus állományokon és vele kapcsolatos egyszerű folyamatokon túl nagy szerepe lesz a szervezethez - nem személyhez kötött - elektronikus aláírásnak és a hozzá kapcsolódó összetett folyamatoknak. Az azóta eltelt időben létrejöttek azok a technológiai megoldások, illetve a szükséges törvényi szabályozás, amelyek lehetővé teszik a nagy mennyiségű elektronikus aláírást igénybevevő folyamatokat támogatását, ellenőrzését és számonkérését. Korábban az elektronikus aláírási formátumot a különböző rendszerek eltérően kezelték, mára azonban sikerült kiküszöbölni az ebből származó problémákat. Ebben nagy szerepe volt az európai és magyar elektronikus aláírással és formátumokkal kapcsolatos ajánlásoknak és jogszabályi háttereknek, amelyek kialakításában az E-Group is nagy szerepet vállalt. Az E-Group által kialakított SDX (Signed Document eXpert) digitális aláírási architektúra korszerű és haladó Szolgáltatás Orientált Architektúra platformra való kiterjesztése igen sok alkalmazásfejlesztési, méretezési és termékfejlesztési feladatot fogalmazott meg.

„Általános elvárás a korszerű dokumentum-menedzsment rendszerekkel szemben, hogy állandóan rendelkezésre álljanak, egyszerűen lehessen üzemeltetni őket, és komplex, akár törvényi előírásoknak és jogszabályoknak megfelelő folyamatokat támogassanak” – mondja Garami Gábor, az E-Group informatikai igazgatója, aki a CeBIT-en bemutatta az E-Group megoldásait. „Az E-Group Microsoft alapú technológiai rendszere kuriózum, világviszonylatban is kevesen foglalkoznak vele, s nagyon kevés rendszer képes Microsoft BizTalk, SharePoint rendszert úgy felhasználni, hogy a belőle létrejövő platform lehetővé tegye a további rugalmas megoldás- és szolgáltatásfejlesztések kialakítását.” – tette hozzá.

Az E-Group a 2007-es CeBIT kiállításon egy olyan, kivételes rendszert mutatott be, amely a hiteles dokumentumok kézbesítését, archiválását és kapcsolódó humán munkafolyamatok kialakítást támogatja, így egyaránt jól hasznosítható az államigazgatásban, elektronikus adatközpontokban, archiválási szolgáltatóknál, postahivatalokban, nyomdákban, vagy épp vállalatirányítási rendszerekben.

Az E-Group által kialakított SDX (Signed Document eXpert) digitális aláírási architektúra korszerű és haladó Szolgáltatás Orientált Architektúrába (SOA) lett beágyazva, mely koncepció kialakításához a Microsoft BizTalk Server 2006 és Microsoft SharePoint 2007 rendszerek társulnak. Az így kialakított folyamat megfelel az európai uniós elvárásoknak, hiszen a digitális aláírás ebben a folyamatban biztosítja az egyén sértetlenségét, letagadhatatlanságát és integritását és alkalmas kiszolgálni azon intézményeket, amelyeknek jogszabályok írják elő a megfelelő rendszer használatát.



A fent bemutatott megoldásban - a külső rendszerek integrációja mellett – a felhasználók pusztán az e-mail segítségével tenné lehetővé a folyamatokkal történő kommunikációt, ezért a projektben a SharePoint dokumentum tára, illetve felülete is integrálásra került. Ezáltal a dokumentumok a vállalat saját dokumentum kezelő rendszeréből, a saját csoportmunka portáljáról küldhetőek illetve fogadhatóak, valamint az azokhoz tartozó egyéb megoldás specifikus metaadatok is megjeleníthetőek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09