Újabb létesítményt épít a Dataplex

Kovács Attila, 2007. április 3. 14:28
Sikeres üzleti évet zárt a kolokációs és szerverhoszting központot üzemeltető Dataplex Kft., amely indokolttá teszi adatközponti létesítményének és portfoliójának bővítését egyaránt - hangzott el a cég mai sajtótájékoztatóján.
A 2006-ban realizált, tisztán az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatásokból elért 1,9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevétel 80 százalékkal haladja meg a 2005-ös forgalmat. A 2006-os év végére a bruttó 8800 m2 alapterületű nagybiztonságú létesítmény 98 százalékos kihasználtsággal működött. A sajtótájékoztatón Szabó Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója beszámolt a 2006-os év eredményeiről és bejelentette a társaság 2009-ig szóló regionális expanziós terveit.

A múlt év dióhéjban

A Magyar Telekom Csoport 2005. december 12-én megvásárolta a vállalatot, amelyet a GVH 2006 áprilisában jóváhagyott. A kft. az akvizíciót követően is szolgáltató-független, önálló jogi személyként folytatta a működését. A vállalat EBITDA eredménye mintegy 150 százalékos növekedéssel, meghaladta a 460 millió forintot, szemben az egy évvel korábbi 185 millió forinttal. A létesítmény szolgáltató-függetlenségének megőrzése érdekében 2006-ban a vállalat elsősorban nemzetközi telekom cégekkel bővítette szerződött sávszélesség (carrier) partnereinek számát, amely mára meghaladja a huszat. A Dataplex 2006 őszén immár második alkalommal került fel a Deloitte által a leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatokról összeállított 50-es lista (Technology Fast 50), Rising Stars kategóriájának dobogósai közé. A kft. 2006 végén felvásárolta a T-Online tulajdonában lévő Adatpark üzletágat. Ezzel a lépéssel ezentúl a nagyvállalati megoldások mellett akár szerver szintű szolgáltatásokat is kínálhat kis- és nagyvállalati ügyfeleinek egyaránt, két egymástól független telephelyen.

A jövő tervei

Mivel a meglévő adatközpont kihasználtsága elérte a 98 százalékot, a tulajdonosi testület döntött egy újabb, 5600 m2 bruttó alapterületű létesítmény (ugyancsak a budapesti Asztalos S. utcában) megépítéséről. Az energiasűrűséget az új létesítményben négyszeresére növelik, az Elmű felé támasztott összes betáplálási igény 15 MW-tal emelkedik, így a teljes áramellátási kapacitás megfelel majd egy 80 ezer lakosú város energiaszükségletének. A tervezésnél nagy jelentőséggel bírnak a környezetvédelmi szempontok, ezeknek jegyében például az 1kW-nyi betáplálási IT energiára fordított hűtési energiát közel a felére csökkentik, az olyan szabadforrású hűtési energia-felhasználás lehetőségeinek kihasználásával, mint például a téli hideg időjárás. A létesítmény várhatóan 2007 végére készül el. Magyarországon a vállalatok jelenleg szervereik 25 százalékát helyezik el a zavarmentes, folyamatos működést garantáló adatközpontokban, míg az Európai Unió államaiban ez az arány meghaladja a 70 százalékot. A magyar piacban még meglévő növekedési potenciált azonban jelentősen meghaladja a szolgáltatás iránt az Unió új tagállamaiban fellépő kereslet. Regionális piaci jelenlétének megalapozása (terjeszkedési tervek Romániában és Bulgáriában) a Dataplex számára lehetőséget kínál arra, 2009-re kiépítse kolokációs és hoszting szolgáltatásainak nemzetközi hídfőállásait. A tulajdonos a Dataplex-től a 2007-ben is az értékesítési árbevétele kétszámjegyű növekedését és az EBIDTA további 80%-os növekedését várja.

További, a Prím Online kérdéseire kapott információk:

1. a kolokációs és szerverhoszting központ jelenlegi összes ki-, bemenő sávszélessége 30 és 40 Gigabit/sec között mozog;
2. várhatóan a Dataplex Dél-Kelet Európa felé, más kolokációs IT-infrastruktúra központokban tárolt adatok úgynevezett "tükrözési pontja" lesz,
3. nem kaptunk választ arra a kérdésre, mennyivel növekedett a központ adatátviteli (forgalmi) teljesítménye 2005 és 2006 között.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05