Apple Final Cut Studio 2 filmvágók számára

forrás Prim Online, 2007. április 16. 14:42
Az Apple a NAB szakkiállítás és konferencia alkalmából bemutatta az új Final Cut Studio 2 programcsomagot, a kifejezetten filmvágók számára készített kreatív eszközének legújabb frissítését.
Az új Final Cut Studio 2 programcsomag tartalmazza a Final Cut Pro 6 szoftvert, mely támogatja az Apple ProRes 422 formátumát, ami tömörítetlen HD minőségű anyagok tárolását és szerkesztését teszi lehetővé SD állományméretek mellett; valamint lehetővé teszi a videó-formátumok és felbontások keverését egyetlen idővonalon belül. A Final Cut Studio 2 ezen kívül tartalmazza még az új 3D szolgáltatásokkal felfegyverzett Motion 3 programot, az innovatív többsávos audió-szerkesztő funkciók tucatjait valamint képhez szinkronizáló és térhatást biztosító hangszerkesztő eszközöket tartalmazó Soundtrack Pro 2 programot, a számtalan formátum között egyetlen kattintással egyszerű átjárás lehetőségét biztosító Compressor 3 programot, valamint az SD és HD videó DVD-k szerkesztésére is alkalmas DVD Studio Pro 4.2 változatát. Ezeken kívül a Final Cut Studio 2 programcsomagban debütál az Apple új videó színhelyesség-kezelő és utómunka szoftvere, Color néven.

Az új Final Cut Studio 2 programcsomag középpontjában az Apple Emmy-díjas videó-szerkesző szoftverének legújabb változata, a Final Cut Pro 6 áll, mely az új Open Format idővonalon lehetővé teszi a legkülönfélébb formátumú és felbontású videó anyagok átkódolás nélküli, közvetlen, együttes kezelését. Az Apple új, teljes felbontású ProRes 422 videó kódolási rendszere teljes értékű, 10-bites, 4:2:2 utómunkát tesz lehetővé, döbbenetes HD minőségben, az SD-megoldásokra jellemző állományméretek mellett; így akár SAN rendszereken is használható, vagy egy MacBook Pro számítógépről akár távoli helyszínekről is. Más cégek mellett a Panasonic, a Sony és a RED is támogatja a ProRes 422 formátumot, kameráik következő generációiban. A Final Cut Pro 6 tartalmaz egy SmoothCam eszközt is, melynek segítségével a kameramozgás egyenetlenségei képelemző algoritmusok útján utólag is javíthatók. A Motion szoftverrel való mély integráció lehetővé teszi Motion sablonok és szövegmezők közvetlen alkalmazását a Final Cut Pro 6 programon belül is.

Az új Final Cut Studio 2 programcsomagban mutatkozik be a Color szoftver, mely logikus rendbe szerkesztett eszközöket kínál a videóanyagok színkezelésére, színhűségének biztosítására több formátumon és vetítési technológián keresztül, valamint a digitális utómunka számtalan egyéb munkafázisához. Az elsődleges eszközök között szerepel például a gamma-görbe, az RGB-értékek, a luminencia finomhangolása teljes jelenetekre vagy akár egész projektekre az innovatív beállító eszközök használatával; míg a másodlagos eszközök mindezt izolált képelemek vagy színtartományok esetén is lehetővé teszik. A professzionális szkópok a színtelítettség és luminencia intuitív szabályozását biztosítják hullámformák, hisztogramok vagy akár 3D megjelenítési formák segítségével is. A Color több mint 20 előre definiált tipikus színvilág-mintát tartalmaz, melyek egyéni igényekre is szabhatók; valamint teljes körű 32-bites, 4:4:4 munkafolyamat-kezelést is biztosít a Final Cut Pro 6 szoftverrel integrálódva.

A Motion 3, az Apple animációs szoftverének legújabb változata is megtalálható az új Final Cut Studio 2 programcsomagban; mely most új, 3D eszközökkel egészült ki, térbe kiterjesztve a mozgás lehetőségét. Az új kamera viselkedésmódok és mozgások új térbeli látványelemek létrehozását teszik lehetővé, mindezt az Apple hagyományos "húzd-es-dobd" egyszerűségével. Az új vektor-alapú szerkesztő eszközök lehetővé teszik a szerkesztők számára tetszőleges színek és képelemek ecsetként való használatát. Az egyszerű, de meglepően pontos nyomkövető eszközök bármely animált komponens mozgását másik képelemhez képesek igazítani. Az új időzítő eszközök segítségével könnyedén áthelyezhetők a mozgások új kulcskockák beillesztése nélkül, az audió eszközök pedig lehetővé teszik az animált képelemek mozgásának szinkronizálását a zenei háttér ritmusához, hangulatához. A Motion 3 egyebek között több mint 1500 szabadon felhasználható, professzionális minőségű, új sablont és animációs mintát is tartalmaz.

Az új Final Cut Studio 2 programcsomagban az Apple hangszerkesztő szoftverének legújabb változata, a Soundtrack Pro 2 is megtalálható, mely új többsávos szerkesztési és felvételi szolgáltatásokat biztosít az audió utómunkát segítő, letisztult, egyszerű felhasználói felületen keresztül. Az új eszközök egyebek között a hang és kép elemek tökéletes illesztését is segítik intuitív eszközeikkel. A felvételek legjobb sávjainak gyors keverését és illesztését szintén új eszközök segítik; a program pedig teljes körűen támogatja a hagyományos sztereó és az 5.1 hangcsatornák kezelését, akár egyetlen projekten belül is. A szerkesztők eközben akár több mint 5000 szabadon felhasználható, professzionális minőségű, új hangminta és hatás közül választhatnak a hangulat aláfestéséhez.

A Compressor 3, az Apple kódoló és tömörítő szoftverének legújabb változata új felhasználói felületet kapott, és még szorosabban integrálva lett a Final Cut Studio 2 programcsomag elemei által alkotott munkafolyamatba. A Compressor 3 az ipari szabványként elfogadott MPEG-2 és H.264 formátumokat is támogatja, valamint az Apple hagyományos "húzd-es-dobd" egyszerűségét biztosítja az anyagok gyors és optimális tömörítésére, publikálására a weben, iPod vagy Apple TV formátumokban, DVD-lemezen vagy akár mobiltelefonok képernyőjén is. Az előfeldolgozás során beillesztett dinamikus szűrők már kezelik az időködok átfedését is, a kép és hang áttűnését, valamint a Motion programmal létrehozott animált vízjeleket is.

Az Apple az új Final Cut Studio 2 programcsomag mellett ma bemutatta a Final Cut Server szoftvert is, mely tökéletesen integrált médiakezelési és katalogizálási szolgáltatásokat kínál az utómunkát végző professzionális munkacsoportok számára.
Kulcsszavak: multimédia videó Mac Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05