A Windows-frissítőt használják ki hackerek

Milkovits Gábor, 2007. május 12. 18:29
A Symantec arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy hackerek a Windows-frissítések letöltésére szolgáló BITS alkalmazást használják ki rosszindulatú kódok telepítésére.
A Backgroung Intelligent Transfer Service („kb. intelligens átviteli háttérszolgáltatás – BITS”) a Microsoft Windows XP, Vista, illetve Server 2003 operációs rendszerein a hivatalos frissítések letöltésére szolgál, és úgy lett kitalálva, hogy a folyamat ne zavarja a többi hálózati tevékenységet. Elia Florio, a Symantec munkatársa a sajtónak elmondta, hogy a BITS-et http-kompatibilitása, illetve COM API-alapú vezérelhetősége ideálissá teszi arra, hogy gyakorlatilag bármilyen kódot feltöltsenek vele a Windows-ra, és ebbe sajnos bele kell érteni a rosszindulatúakat is. Mivel a BITS része az operációs rendszernek, a rajta keresztül történő letöltések a tartalomtól függetlenül automatikusan megkerülik a helyi tűzfalakat. Trójai programok számítógépre juttatása a tűzfalak megkerülésével nem új ötlet, azonban az igen, hogy ehhez nem saját letöltő kódot, hanem a Windows egy komponensét használják fel a támadók. A módszer egyfelől biztos, másrészt pedig időt és energiát is megtakarít a hackerek számára.

Oliver Friedrichs, a Symantec igazgatója sietett kijelenteni, hogy a BITS kihasználhatósága nem jelenti magának a Windows Update-nek a sebezhetőségét, azaz a szolgáltatással kiadott Microsoft-javítófoltokban továbbra is megbízhatunk. Floria ugyanakkor hozzátette, nem könnyű szabályozni azt, hogy a BITS mit tölthet le és mit nem. Szerinte a szoftverfejlesztők esetleg magasabb jogosultsági fokozathoz köthetnék a program használatát, vagy pedig csak korlátozott számú, megbízhatónak minősített URL-címről engedélyeznék a letöltéseket. A Microsoft egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt, vagy nyilatkozatot a kérdésben.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50