Üzleti intelligencia mindenkinek, Microsoft eszközökkel

forrás Prim Online, 2007. május 17. 16:43
A Microsoft TechNet szemináriumsorozat legutóbbi eseményén a Microsoft üzleti elemzési eszközeiről és megoldásairól hallhattak a résztvevők a Microsoft előadói és külső szakértők által megtartott előadások keretében. Az egész napos előadássorozat keretében bemutatásra kerültek az üzleti intelligencia alapjai, az adattárházakhoz vezető megoldások és az adatbányászat lehetőségei. Szó esett továbbá az üzleti felhasználók által használható megjelenítő és elemző eszközökről, és természetesen az adatplatform mélyebb technikai témáiról is.
A magyarországi rendezvény egy héttel a seattlei első Microsoft BI konferencia után került megrendezésre, ahol a Microsoft bemutatta az üzleti intelligenciára vonatkozó jövőképét, és több bejelentést is tett. Jeff Raikes, a Microsoft Business Division elnöke elmondta: „A Microsoft feltett célja, hogy átalakítsa az üzleti intelligencia ma ismert piacát. Az alapvető gazdasági modell megváltoztatásával és a használat egyszerűségével a felhasználók széles köre járulhat majd hozzá a vállalat sikerességéhez.” A konferencián bemutatták többek között a Microsoft SQL Server következő, 2008-ban megjelenő „Katmai” kódnevű változatának részleteit, a Microsoft PerformancePoint Server tesztelésének eddigi eredményeit, valamint bejelentették a SoftArtisans’ cég OfficeWriter termékének felvásárlását és több új globális megoldásszállítóval kötött partnerséget is.

Az SQL Server „Katmai” kódnevű következő változata több téren is jelentős újításokat fog hozni. Továbbfejleszti az SQL Server 2005 nagyvállalati adatplatform funkcióit azzal, hogy optimalizált és tervezhető teljesítményt nyújt, és házirendekkel lesz menedzselhető. A felhasználói igények nyomán a tárolást kiterjeszti olyan új adattípusokra, mint az objektumok, XML és a földrajzi adatok. Dinamikus fejlesztést tesz lehetővé az entitások és az adatszinkronizáció segítségével, illetve kiterjeszti az adatelemzés lehetőségeit az új adattípusok bevonásával és a felhasználók szélesebb körének az elérésével.

A 2007 második felére ígért Office PerformancePoint Server 2007 (PPS) segítségével a vállalkozások egy teljes körű üzleti tervező és scorecard megoldást kaphatnak majd, amivel nem csak megtervezni lehet a vállalat céljait, hanem nyomon is lehet követni majd azok elérését. Jelenleg a szoftver második CTP-je (közösségi technológiai előzetes) érhető el a Microsoft weboldalán, amelyet több mint 6000 közepes és nagyvállalat tesztel már nagy sikerrel, és többen már a bevezetést tervezik.

A SoftArtisans’ cég OfficeWriter termékének felvásárlásával lehetővé válik, hogy a Microsoft Office kliensekből indulva készítsenek a felhasználók SQL Server 2005 Reporting Services riportokat, még szélesebbre bővítve így az üzleti intelligencia felhasználóinak körét.

A Microsoft BI víziója

Az üzleti intelligencia – az üzleti adatok elemzése és felhasználása a döntéshozatalban – ma már elengedhetetlen része a vállalati informatikának. Klasszikusan az üzleti elemzés és a BI egy szűk csoport privilégiuma volt a vállalatokon belül, az alkalmazott eszközök bonyolultsága és bekerülési költségei miatt. A Microsoft célja, hogy olyan eszközöket biztosítson az ügyfelek számára, amelyekkel minden felhasználó a neki megfelelő szintű információt tudja megszerezni a döntéseihez.
„Az Üzleti Intelligencia nem olyan rég még nagyon költséges konzulensek segítségét igényelte és kizárólag nagyon nagy adatraktár projektek számára volt elérhető. Ma már – részben a Microsoft révén – az Üzleti Intelligencia megoldások elérhetősége sokkal szélesebb körű.” – mondta el Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország nagyvállalati csoportjának szakmai vezetője.
A megfelelő eszközök alkalmazásával a BI bevezetése fejlesztés nélkül, vagy kevés fejlesztéssel megoldható, így könnyen kezdeményezhető projektté válik. Az informatika haszna gyorsan fölértékelődik a vállalat vezetői számára, amint közvetlenül segítséget tud nyújtani egy IT rendszer a döntés-előkészítésben, a döntéstámogatásban, illetve az elemzésben, és nem csak arról beszél az IT részleg, hogy mekkora kihívás a munkaállomásokat és a hozzájuk szükséges szervereket üzemeltetni. Innentől kezdve ugyanis az informatika a lehető legközvetlenebb módon vesz részt a vállalat eredményeinek növelésében.
A Microsoft BI eszközei

A felhasználókhoz legközelebb álló elemek a megjelenítésről és az elemzésről szólnak:

-    A Microsoft Office Rendszer
o    Microsoft Office Excel: minden vállalat számára a legfontosabb elemző eszköz. A megszokott interfész, a grafikai lehetőségek és a mélyebb adatelemzés eszközei, mint pl. a PivotTábla, vagy az adatkapcsolatok a legszélesebb körben használt BI eszközzé teszik az Excel-t.
o    Microsoft Office Visio: az adatkapcsolatok és az új adatalapú diagramsablonok segítségével a Visio jól használható üzleti adatok vizualizációjára és elemzésére is.
o    Microsoft Office SharePoint Server 2007: a SharePoint képes megjeleníteni az üzleti információkat legyen szó akár riportokról, vagy a tranzakcionális rendszerekben – pl. ERP, vagy CRM – található adatokról. A megjelenítés mellett a SharePoint tartalomkezelési szolgáltatásai lehetővé teszik azt is, hogy a strukturált adatok és a strukturálatlan irodai folyamatok egy egységet képezzenek. Egyben a SharePoint teljes értékű intranet és internet portál funkcionalitást is nyújt ezzel adva alapot a BI széleskörű elérhetőségéhez.

A megjelenítés mögött ott állnak a BI háttérrendszerei, amelyek az adatokat tárolják és előkészítik az elemzéshez és döntéshozatalhoz:

-    Microsoft SQL Server 2005: a BI rendszerhez nyújtja az alapvető adattárolási és manipulációs lehetőségeket. Amellett, hogy egy gazdaságos, jól skálázható adatplatform, a Microsoft SQL Server tartalmazza az adatelemzés és adatbányászat alapvető komponenseit is:
o    SQL Server Integration Services (SSIS): az adatok elemzése előtt szükség van arra, hogy azokat összegyűjtsük, tisztítsuk, szükség szerint átalakítsuk, majd betöltsük egy tárba, ahonnan az elemzés során lekérdezik majd azokat. Az SSIS ETL (Extraction, Transformation and Load) lehetőségei az adatok hatékony összegyűjtését teszik lehetővé a legkülönfélébb adatforrásokból.
o    SQL Server Analysis Services (SSAS): az adatelemzés legelterjedtebb módja a sokdimenziós elemzési „kockák” építése. Az SSAS egy teljes értékű OLAP (Online Analythical Processing) kiszolgáló, amellyel lehetővé válik az adatok ad-hoc elemzése.
o    SQL Server Reporting Services (SSRS): a meglévő adatok megjelenítése fontos eleme a BI megoldásoknak. Szükség van arra, hogy a felhasználók széles köre standard riportok formájában értesüljön az üzletmenet alakulásáról, de arra is lehetőség legyen, hogy a felhasználók maguk határozzák meg, hogy milyen információkra van szükségük.

A BI platform elemeire épülnek azok az alkalmazások, amelyek közvetlen üzleti szolgáltatásokat nyújtanak. Ennek legújabb példája a Microsoft Office PerformancePoint Server 2007, ami átfogó üzleti tervezési lehetőségeket és a tervek végrehajtását segítő scorecard megoldást nyújt. Ebbe a megoldásba épül majd bele a ProClarity elemzőeszköz egy része is, melyet nemrég vásárolt fel a Microsoft.

Abudapesti  eseményt több workshop is követi, ahol a résztvevők trénerek vezetésével közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a Microsoft BI eszközök működéséről.

További információk

ˇ    A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldásokról a http://www.microsoft.com/hun/bi, illetve a http://www.microsoft.com/bi oldalakon olvashat.
ˇ    A Microsoft BI konferenciáról bővebbet a http://www.microsoftbiconference.com/ oldalon találhat, a megnyitó előadás megtekinthető felvételről webcastban a http://www.microsoft.com/bi/resources/biconference.aspx címen.
ˇ    Az SQL Server „Katmai”-ról a http://www.microsoft.com/sql/prodinfo/futureversion/default.mspx címen olvashat.
ˇ    A Performance Point Server 2007-ről: http://office.microsoft.com/en-us/performancepoint/default.aspx

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05