Fizetni vagy nem fizetni – ez itt az info-kérdés

Ez a könyvtáros már nem az a könyvtáros

forrás Prim Online, 2007. június 7. 09:14

A rossz hír hozóját lefejezik, ugye? – idézte fel a régmúltat egy nagyon is jelen idejű témákat tárgyaló konferencia előadója. A kérdést a Magyar Információbrókerek Egyesületének (MIBE) szokásos évi konzultációján igyekeztek megválaszolni a tájékoztatás-menedzsment szakemberei.

A közel száz résztvevős konferencián többnyire nagy könyvtárak vezető munkatársai, informatikai vállalkozások pr- és marketingmenedzserei vettek részt. A fő téma a záró-kerekasztalon az volt, hajlandók-e értékén megfizetni a megrendelők a professzionális információszolgáltatást. Fölvetődött, hogy a könyvtárakban szolgáltatott tudásbázisok jobban kihasználhatók lennének, ha plusz munkákért – szemben a megszokott ingyenességgel – egyedi díjazást lehetne megállapítani. Persze, nagy kérdés, hogy a könyvtárak fel vannak-e készülve ilyen teljesítményorientált üzleti tevékenységre.

Úgy tűnt a hozzászólásokból, hogy a szuper-keresők világában sem szűnik meg a könyvtáros szerepe. Sőt, még inkább szükségessé válik az információszervező szakember munkája, hiszen a fizetős és a szabad tudástárak a felhasználók részére nem csak gazdag anyag-válogatási lehetőséget jelentenek, hanem tartalmi igényességet is követelnek. Új formai sztenderdek is megjelennek a hivatkozások és a jegyzetapparátusok vonatkozásában. Mindezek kezelésében ismét előtérbe kerül a könyvtáros. De ez már nem az a könyvtáros. Nem az a téka-dolgozó, aki a könyvek polcra helyezésében, a kötetek őrzésében találja meg a hívatását. Itt már info-profiról van szó, aki speciálisat ad, látható és megjelenő plusz értéket nyújt. Ilyen például a függelékezés, az ügyfél kötelező vagy üzleti szándékú tartalmainak elektronikus adatrendszerekbe terelése, átfuttatása. Ezek ma már bevett és igényelt szolgáltatások. De ki fizet érte?

Az infobróker ügyfélkapcsolataira koncentráló tudós rendezvényen a felsőoktatás tanárai és az üzleti információszolgáltatás profijai ismertették elméleteiket, tapasztalataikat. A WEB 2.0 információ-technológiai kihatásait elemezte Bárd András, Mikulás Gábor MIBE elnök pedig az információ-szolgáltatás folyamatát végigkísérő üzleti elmélet fejlődését mutatta be. A tapasztalatcsere tanulságait dr. Kiszl Péter, az ELTE oktatója foglalta össze.

Pettkó András országgyűlési képviselő a honatyák információs igényeiről adott áttekintést, bemutatva a tájékozódás és a tájékoztatás átmeneteit, a politikai döntéshozatal információs szükségleteit és a kapcsolódó intézményhálózatot. Kerekes Pál az önkormányzati adatvagyon szolgáltatásának üzleti modellkísérleteit elemezte.

További tájékoztatás, részletes program: MIBE honlap, www.mibe.info

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05