Magyarország új példaképei

forrás Prim Online, 2007. június 12. 12:08

A Pannon Példakép Alapítvány immár tizedik alkalommal adta át díjait. Az alapítvány 2007. évi második díjátadóján a több száz jelölt közül a kuratórium által kiválasztott három legkiválóbbnak adták át a Példakép Díjakat, s a velük járó egy-egymillió forintot.

Magyarország új példaképei:

Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője

Erdődi Béláné Julianna, a romániai Zilahon élő 19 gyermekes nevelőszülő

Nádas Pál, a Magyar Paralimpilai Bizottság elnöke, a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon igazgatója.

A Példakép Alapítvány folyamatosan várja a jelöléseket. Az alapítvány postacíme: Pannon Példakép Alapítvány, 2040 Budaörs, Baross u. 165.; elektronikus levélcíme: peldakep@peldakep.hu. Az alapítvány működéséről további információk az interneten a www.peldakep.hu oldalon találhatóak.

  • Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője


Dóra tíz éve hozta létre és működteti a Magyarországon az egyetlen hivatásos és állandó színtársulatot, amelyik értelmi sérült színészekből áll. A társulata kifejezetten erre a feladatra verbuválódott, a színház megközelítése is elsősorban művészi, nem pedig gyógyító-rehabilitációs. A sérültekre gyakorolt terápiás hatás nem célja, hanem az egyik fontos hozadéka a színpadi munkának. Intenzív együttlét, színvonalas szakmai képzés jellemzi azt a munkát, amelyben Dóra kompromisszumot nem ismerve, a maximumot igyekszik kihozni a színészeiből. Emellett szüntelen és fáradhatatlan forrásteremtő, aki a nehezedő körülmények között is igyekszik folyamatosan fejlődni.

  • Erdődi Béláné Julianna, a romániai Zilahon élő 19 gyermekes nevelőszülő


Julianna és férje a romániai Zilahon tizenkilenc nehéz sorsú gyereket nevel saját otthonában. Sokan közülük testi vagy értelmi fogyatékosok; vannak, akik egyetemre járnak, de vannak, akik képtelenek lesznek valaha is az önálló életre. De mindannyiukban közös, hogy reménytelen helyzetű családba születtek, és Júliáék adnak nekik esélyt a jobb életre. A házaspár emberségből, gyerekszeretetből vállalja az irgalmatlanul súlyos terhet, amit a gyerekek ellátása, iskoláztatása és nevelése jelent. Amikor kiderült, hogy nem lehet saját gyermekük, sorra vették magukhoz a rászoruló kicsiket. Minden este legalább húszan ülik körül az asztalt, és addig bővítették a házat, amíg minden gyereknek saját kis külön kuckója lett.

  • Nádas Pál, a Magyar Paralimpilai Bizottság elnöke, a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon igazgatója


„Nem az az érdekes, hogy lábatlan emberek röplabdáznak, hanem az, hogy Magyarország–Németország: 3–2” – vallja Nádas Pál, aki immár 35 éve szolgálja - többféle beosztásban – a fogyatékossággal, mozgássérüléssel élők ügyét. Munkája a szenvedélyévé vált, s önzetlen elhivatottsága példaképpé tette őt környezetében és azon túl is. Nádas Pál gyerekkorában hét évet maga is állami gondozásban töltött, és sorsszerűnek érzi, hogy erre a területre vezette az élet. Különleges személyisége, szervezői készsége és intézményteremtő buzgalma alakját legendássá tették. Mindkét tisztségében azon dolgozik, hogy a mozgásukban akadályozottak sikeres, boldog és teljes életet élhessenek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09