Megnyílt a Magyar Telekom k+f laborja, a Kitchen Budapest

Kovács Attila, 2007. június 20. 17:20

Első projektjeinek bemutatásával, a mai napon hivatalosan is megnyílt a Magyar Telekom (MT) budapesti kutató-fejlesztő laboratóriuma, a Kitchen Budapest (KiBu). A megnyitón Chris Matheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, nagy ötletnek tartja a labor létrehozását, és örül, hogy a KiBu-ban a fiatal kutatók struktúráltan, de irányítatlanul, az innovatív fejlődést semmiképpen sem gátolva dolgozhatnak.

György Péter esztéta, a Magyar Telekom KiBu-tanácsadója hangsúlyozta a Kitchen Budapest innovációs labor jellegét. Somlai-Fisher Szabolcs építész, a labor vezetője elmondta, a KiBu-ban pályázat útján kiválasztott fiatal tehetségek kapnak lehetőséget arra, hogy új technológiai alkalmazásokat, művészeti alkotásokat hozzanak létre.

A IX. Ráday utca-Biblia közben létre hozott KiBu olyan hely, amely fiatal tehetségeknek biztosít infrastruktúrát, pénzt, és hatalmas fejlesztési szabadságot. A laboratóriumban fiatal mérnökök, dizájnerek és művészek dolgoznak együtt, és közös munkájuk során kapcsolódási pontokat keresnek a művészet, a tudományok és az új média között. A kiválasztott ötletgazdáknak az MT biztosítja a zavartalan munkát, és ösztöndíjat is fizet. A vezető távközlési szolgáltató egyik célja ezzel, hogy olyan új kezdeményezéseket, kreatív ötleteket támogasson, amelyek később akár versenyképesek is lehetnek a piacon. A kezdeményezés jó példája annak, miként segítheti az üzleti szféra az állam kutató-fejlesztő és kultúrafinanszírozó szerepét.

A megnyitó napján több innovatív projektet is bemutattak a sajtó képviselőinek. Ezek egyike a CityScout nevű mobilalkalmazás, amelynek köszönhetően hasznos információt kaphatunk a mobiltelefonunkra a közelben található szórakozóhelyekről, kocsmákról. Ehhez az alkalmazáshoz nincs szükség GPS-eszközre, mert a felhasználó pozícióját a mobilcellák alapján határozza meg. A KiBu megnyitóján bárki kipróbálhatta és akár le is tölthette telefonjára a programot. Egy másik fejlesztés a KiBu közösségi érintőképernyője, amely egy 2x1 méteres interaktív tábla. Ezen keresztül kezünkkel, ujjainkkal tudunk - akár egyszerre többen is - egy vetített tartalommal kapcsolatba lépni. A képernyőn lehet festeni, térképen navigálni, de a valódi haszna abban van, hogy segítségével közösségi munkában készülhetnek új és innovatív tartalmak. Továbbá a megnyitó résztvevői megismerhették a Beszélő konyha projektet, amely zenélő kávéfőzőkkel, sóhajtozó répákkal, önműködő fakanállal és jégledekkel mutatkozott be.

Az ún. BlueSpot projekt létrehozásában több KiBu-munkatárs is részt vett. A projekt egy Budapest 50 földrajzi pontját hálózatba kapcsoló kommunikációs rendszer. Használatával mobiltelefonunk újfajta funkcióval bővül. Általa olyan ismerős és ismeretlen emberekkel léphetünk kapcsolatba, akik jó időben, jó helyen vannak. Minden egyes BlueSpot-ponton (szórakozóhelyek, kávézók stb.) található egy berendezés, amely internetes kapcsolatban áll a többivel. Ha valamelyik pontján éppen be szeretnénk lépni a BlueSpot-rendszerbe, mobiltelefonunkkal könnyedén rákapcsolódhatunk. Ily módon bármelyik BlueSpot-pontról elérhetjük a másik 49-et, illetve az annak közelében lévő felhasználókat.

További információ: www.kitchenbudapest.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05