Gyökeres átszervezés a Nokiánál

Milkovits Gábor, 2007. június 20. 21:33

A piacvezető finn mobilcég gyökeres átszervezést jelentett be, amelynek során három fő szervezeti egységet hoznak létre a vállalatnál.

Az első részleg a készülékekért (’Devices’), a második a szolgáltatásokért és szoftverekért (’Services & Software’), a harmadik pedig a piaci stratégiáért (’Markets’) felel majd. Az eddigi hármas felosztásban az olcsóbb mobiltelefonokat, a vállalati piacra szánt termékeket és szolgáltatásokat, illetve a multimédiás (kamerás, zenelejátszós) készülékeket kezelték külön területekként. A Nokia szerint az új struktúra segít majd a termékskála hatékonyabb menedzselésében, illetve az új modellek fejlesztésében, gyorsabb és eredményesebb piacra juttatásában. A korábban szintén különálló, azóta a Siemens-szel vegyes vállalatként egyesített hálózati eszköz részleg (jelenleg Nokia Siemens Networks) ezentúl külön készít pénzügyi elszámolást, vagyis mutatói nem befolyásolják a készülékgyártó és szolgáltató egységek összesített pénzügyi mérlegét.

Az átszervezés nem jár valódi személyi változásokkal: a ’Devices’ részleget Kai Oistamo, a mobiltelefonos, a ’Services & Software’ részleget Niklas Savander, a technológiai platform, A ’Markets’ részleget pedig Anssi Vanjoki, a multimédiás terület jelenlegi feje vezeti majd. Mary McDowell, a vállalati ágazat vezetője fejlesztési vezérigazgatóvá lép elő.

A Nokia az utóbbi egy-két évben igen látványos sikereket ért el a fejlődő piacokon forgalmazott olcsó mobiljaival, így globális piaci részesedése mostanra elérte a 36%-ot. A finn székhelyű mobilgyártó a felső kategóriában is sikeresnek mondható, ugyanakkor a középkategóriában mindeddig nem sikerült előrukkolnia a Motorola Razr-hoz, vagy az LG csokoládé telefonjához hasonlóan népszerű, divatos formatervű modellekkel. A mobiltelefonos részlegek összevonása nyilvánvalóan ezt és más egyenlőtlenségeket hivatott megszüntetni, a különálló marketingágazat pedig az egyébként nagy számban érkező új modellek hatékonyabb piacra juttatását szolgálja.

Kulcsszavak: +céginfo Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50