Többszáz betörés az amerikai belbiztonsági tárca hálózatába

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 21. 08:10

Több mint 800 hackerbetörést, vírustámadást és egyéb súlyos biztonsági problémát észleltek az utóbbi két évben az Egyesült Államokban a terrorizmus elleni belföldi erőfeszítéseket irányító, az internetes fenyegetéseket is elhárítani hivatott belbiztonsági minisztérium számítógépes hálózataiban.

A minisztérium vezető tisztviselői az ügyben zajló kongresszusi vizsgálat során elmondták: egy ízben jelszavak ellopására alkalmas és illetéktelen hozzáférést biztosító eszközöket is találtak a minisztérium két belső számítógépén.

Szerdai hírügynökségi beszámolók szerint más esetekben a parti őrség, valamint az úgynevezett szállítási biztonsági hatóság számítógépes állomásain olyan idegen programokra leltek, amelyekkel ismeretlenek adatokat kíséreltek meg külső helyekre kijuttatni. Nem egy esetben jelentették laptopok eltűnését, és a minisztérium honlapjaira többször betörtek.

A képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke, a demokrata párti Bennie Thompson szerint ezek a gondok aláaknázzák azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek a vállalatok és privát szervezetek hálózati biztonságának fokozására irányulnak. "Ami a minisztérium saját rendszerében történik, arról tanúskodik, hogy ezek a törekvések nem vezetnek célra" - mondta.

Egy június végén nyilvánosságra hozandó kormányzati jelentés szerint a virtuális támadások veszélyeztetik a belbiztonsági minisztérium titkos adatállományának épségét. Scott Charbo, a tárca információs főhivatalnoka arról igyekezett meggyőzni a képviselőket, hogy a minisztérium mindent megtesz a gondok kiküszöbölésére, a támadások megelőzésére.

A 2005-ben és 2006-ben rögzített biztonsági gondok nemcsak a minisztérium székhelyén történtek, hanem több alárendelt hatóságnál is, például a parti őrségnél, a szövetségi rendkívüli helyzetek ügynökségénél, valamint a vám- és határvédelmi hivataloknál.

A demokrata párti Jim Langevin képviselő leszögezte, hogy a kormányzat számítógépes rendszereibe való illetéktelen behatolások és az adatlopások a legsúlyosabb gondok közé tartoznak, amelyekkel Amerikának szembe kell néznie. Azonnali megoldást igénylő fenyegetésről van szó - tette hozzá.

Minisztériumi tisztviselők elmondták: számos esetben külső behatolók úgy juthattak hozzá titkos információkhoz, hogy az illetékesek nem megfelelő módon vagy nem biztonságos e-mail rendszereken keresztül továbbították vagy vitatták meg azokat.

Kulcsszavak: security hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50