Új tulajdonosa van a harmadik legnagyobb osztrák mobilszolgáltatónak

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 22. 10:10

Egy Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező pénzügyi csoport, a Mid Europa Partners (MEP) és a francia Orange  vásárolta meg a E.ON német energiakonszerntől a harmadik legnagyobb osztrák mobilszolgáltatót, a One társaságot.

Mint az E.ON bejelentette, az eddigi résztulajdonos Orange, a France Telecom leányvállalata, és a közép-európai érdekeltségű brit Mid Europa Partners (MEP) pénzügyi befektető közösen 1,4 milliárd euróért megvásárolta a One részvényeinek fennmaradó részét (a One-ban az Orange és a Telenor egyaránt 17,45 százalékkal rendelkezett, a TeleDanmarknak pedig 15 százaléka volt). Az új tulajdonosok a holland KPN távközlési konszernnel szemben érvényesítették vételi szándékukat egy árverési eljárás keretében. A két másik érdeklődő, Mihail Fridman orosz oligarcha Alfa Csoportja és egy egyiptomi konszern már korábban kiszállt a versenyből.

A One új tulajdonosi struktúrája szerint az Orange 35, a Mid Europa Partners pedig 65 százalékkal részesedik az osztrák mobilszolgáltatóban. A One 2006-ban 617 millió eurós forgalmat bonyolított, 2,04 millió ügyfele volt, részesedése az osztrák piacon 21,1 százalék, dolgozói létszáma 900.

A MEP pénzügyi befektető saját adatai szerint 1,1 milliárd eurós portfólióval rendelkezik Kelet-Közép-Európában. A MEP a cseh mobiltelefon-piacon is részese volt tranzakcióknak.

A düsseldorfi székhelyű E.ON konszern már hét esztendeje többször próbálkozott a One-részvények eladásával, de ez a túl magas árelképzelések miatt eddig nem járt sikerrel.

Kulcsszavak: ONE Orange +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50